Izvor: N1 | Petak, 07.02.2020.| 11:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako do investicija za startape i inovacije? - Tržište kapitala nije dovoljno razvijeno da privuče venture fondove

Ilustracija (Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)
Ministar inovacija i tehnološkog razvoja Nenad Popović najavio je da će Srbija ove godine biti spremna za ulazak na tržište venčer (venture) kapital fondova, za rizična ulaganja, portrebnih za finansiranje razvoja startapa i inovacija.

- Zakonodavni okvir koji će to omogućiti je dobar potez, ipak ne i dovoljan da bi takvo finansiranje zaživelo. Tržište kapitala nije dovoljno likvidno i razvijeno da bi privukli takve fondove - kaže Siniša Krneta, direktor Beogradske berze.

- Mladim startapima su potrebni fondovi spremni za rizična ulaganja, koji će finansirati njihov razvoj i dobar je korak države da ih uključi na srpsko tržište - ocenio je Krneta.

On dodaje i da tržište kapitala mora da bude funkcionalno da bi se to desilo, a to znači da ono mora da ima dovoljnu razvijenost, dovoljnu likvidnost.

- Zašto je to važno? Ulagači kada razmišljaju o ulaganju u izabranu inovativnu, mladu kompaniju, razmišljaju i o načinu izlaska iz te investicije, kada ta kompanija dostigne odredjeni stepen razvoja, i tu nastaje problem - kaže Krneta.

- Naše tržište kapitala nije dovoljno likvidno da bi obezedilo jednu poželjnu tržišnu arenu u kojoj bi venture kapital fondovi dobili povoljnu priliku za izlazak iz tih investicija, što bi podrazumevalo da akcije tih startapa posle izvesnog vremenskog perioda ponude na berzi - naveo je on.

Prema njegovim rečima, ključ za razvijenije i likvidnije tržište kapitala jeste serija inicijalnih javnih ponuda na Beogradskoj berzi i državnih i privatnih kompanija.

- Važno je da prvi korak u razbijanju leda napravi upravo jedna državna kompanija, jer do sada nijedna nije privatizovana tako što je nudila akcije širokom krugu investitora na berzi -, naglasio je Krneta.

To bi utrlo put seriji inicijalnih javnih ponuda koje bi došle iz privatnog sektora. U 2019. godini nije bilo nijedne inicijalne javne ponude, podseća direktor Beogradske berze, iako je ta godina bila najbolja postkrizna godina na srpskom tržištu kapitala.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.