Izvor: Južne vesti | Petak, 24.01.2020.| 08:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Niški Startap centar podržava gejmere i priprema im prostor za rad

Ilustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
U narednih osam meseci niški Startap centar opremiće prostor i podržati mlade koji žele da se bave izradom video-igara, kako najavljuju, a projekat Gejming centra finansijski je podržala Evropska unija. Njihova ideja je da mladi nauče više o ovoj industriji i da Niš postane centar gejminga u ovom delu Balkana.

Razvoj malih i srednjih preduzeća koji se bave video-igrama, kao i edukacije za srednjoškolce i studente o gejming industriji, razvoj takvih kompanija i brendiranje projekata deo je aktivnosti koje u Startap centru planiraju za naredne mesece.

Najavljuju da će biti opremljen radni prostor od oko 50 kvadrata softverskim i hardverskim radnim stanicama kako bi rad u njemu bio lakši.

Direktor Startap centra Miloš Grozdanović kaže da su već okupljali ljude koji su zainteresovani da naprave gejming zajednicu u Nišu i održali takmičenje u kojem su mladi kreirali video-igre i tako uvideli da u ovom kraju ima potencijala.

- Nadamo se da ćemo uz pomoć dodatnih edukacija koje su predviđene projektom, kako potencijalnim startaperima, tako i srednjoškolcima koji se zanimaju za ovu granu omogućiti da jednog dana postanu ljudi koji će iz ovog grada razvijati video-igre i uzeti ukupno učešće u gejming industriji - dodaje Grozdanović.

Gejming centar je podržala i Evropska unija preko programa EU PRO, a Goran Zlatković, saradnik na programu za razvoj malih i srednjih preduzeća, kaže da je ova industrija u usponu i da su prihodi veliki. Procene su da je to jedna od najbrže rastućih industrija u svetu, a da u Srbiji ima više od 70 kompanija i studija i da u njoj radi oko 1.500 ljudi.

- Rezultati i tržišna kretanja danas pokazuju da je to industrija u izuzetnom rastu i usponu, prihodi su izrazito veliki, a prepoznato je da postoje i kapaciteti na ovom području, tako da je projekat u potpunosti opravdao sve kriterijume koji su bili neophodni - kaže Zlatković.

Za novac preko programa EU PRO je, kažu, konkurisalo 60 organizacija iz jugozapadne i jugoistočne Srbije, a izabrano je njih 20. Projekti koji su izabrani, među kojima je i niški Gejming centar, treba da doprinesu konkurentnosti i održivosti poslovanja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.