NavMenu

Objavljen startap skener - Kakav je domaći startap ekosistem?

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.01.2020. 12:33
Komentari
Podeli
(Foto: kozirsky/shutterstock.com)
Srbija je po uspešnim startap firmama među vodećim državama u jugoistočnoj Evropi, a kao jedna od glavnih prednosti startap ekosistema Srbije izdvaja se globalna povezanost, odnosno intenzitet komunikacije osnivača tih firmi iz Srbije sa relevantnim firmama iz inostranstva. S druge strane, domaći startap ekosistem karakterišu i izuzetno nizak nivo investicija i upućenost na klijente izvan Srbije, navodi se u prvom Startap skeneru koji je predstavila Inicijativa Digitalna Srbija.

- Startap skener jasno pokazuje da domaći startapi nižu uspehe zbog kojih smo među vodećim državama u jugoistočnoj Evropi kada je reč o ovom sektoru. Kao jedna od glavnih prednosti našeg startap ekosistema koja nas stavlja iznad svetskog proseka identifikovana je globalna povezanost, odnosno intenzitet komunikacije osnivača startapa iz Srbije sa relevantnim igračima iz inostranstva. S druge strane, razmena znanja i iskustava unutar samog ekosistema je prepoznata kao nedovoljno razvijena. Domaći startap ekosistem karakterišu i izuzetno nizak nivo investicija i fokus na klijente izvan Srbije - navode iz Inicijative Digitalna Srbija.

Iako su u protekloj deceniji pojedini srpski startapi ostvarili odlične rezultate na svetskom tržištu, a veliki broj kompanija, državnih institucija i nevladinih organizacija pokrenuo niz programa podrške, do pre samo godinu dana čak ni stručna javnost o startap ekosistemu nije znala mnogo. Bilo je potpuno nepoznato koliko ima startapa u Srbiji, čime se bave, kako se finansiraju i ko su njihovi osnivači.

- Upravo zato je naša organizacija početkom prošle godine pokrenula saradnju sa organizacijom Startup Genome iz San Franciska koja je u svoju globalnu analizu 54 svetska startap ekosistema uključila i Beograd i Novi Sad kao jedinu tačku u ovom delu sveta. Ova saradnja bila je polazna tačka za izveštaj Startap skener koji, pored detaljnih nalaza američkih eksperata, donosi i rezultate lokalnih istraživača iz naše organizacije i njenih članica, kompanija EY i PwC - kažu.

Autori izveštaja su Adam Kovač, menadžer za pripajanje i akvizicije u kompaniji EY, Tanja Kuzman, menadžerka za startape i korporativne inovacije u kompaniji PwC i Zoja Kukić, programska direktorka Inicijative Digitalna Srbija, za oblast startap ekosistema.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina

Firma Negast planira gradnju savremenog objekta na Voždovcu - U planu 39 stanova (FOTO)

U Ulici Save Maškovića na Voždovcu planira se gradnja objekta spratnosti 2PO+P+4+Ps, nakon što bude srušen pomoćni objekat koji već postoji na parceli. Ukupno su projektovani četiri poslovne jedinice - lokala, tri poslovna apartmana i 39 stanova. U dve podrumske etaže organizovana je garaža za smeštaj 59 putničkih vozila: na etaži Po-2 je projektovano 39 parking mesta, a na Po-1 20 parking mesta. U delu podruma koji nije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.