NavMenu

Domaći startap Abstract gradi B2B platformu koja za korisnike procenjuje sajber rizik poslovnih saradnika

Izvor: Startit Nedelja, 17.11.2019. 20:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Den Rise/shutterstock.com)Ilustracija
Pre nego što je uplovio u preduzetničke vode, Mikica Ivošević se oprobao kao etički haker. Sve je počelo od hobija koji je sasvim spontano razvio u šestom i sedmom razredu osnovne škole. Kao klinac je pratio i istraživao razne forume namenjene onima koji ulaze u svet hakovanja koju je, kao i njega, zanimalo hakovanje.

- Nakon nekog vremena došao sam i do ozbiljnijih foruma, a samim tim i materijala za učenje kojih u tom periodu nije bilo, a nema ih ni sada baš puno, bar ne javno dostupnih. Tako sam svaki put kad naučim nešto to testirao na raznim sajtovima i prijavljivao propuste. Vremenom su na listu došli Google, eBay, Apache Cassandra, Meetup, Prezi, Juniper Networks, itd. Ipak, najlepše je bilo kad je Google javio da će me nagraditi sa 5.000 USD za oktriven propust. U tom trenutku sam bio prva godina fakulteta, dete iz unustrašnjosti, bukvalno sam mislio da ću te pare ko zna koliko dugo trošiti, ali prevario sam se - rekao je Mikica za Startit.

Od dečje fascinacije sajber propustima Mikica je došao do pozicije CTO-a startapa Abstract. Nimalo iznenađujuće, ovaj startap se bavi razvojem platforme za poslovnu inteligenciju (engl. Business Intelligence) koja procenjuje sajber rizik kojim je biznis izložen kroz različite third party saradnje, prikupljanjem i obradom velike količine podataka i spajanjem na prvi pogled nepovezivih podataka.

Ipak, Mikica nije ovim startapom ušao u svet preduzetništva. Da u biznisu ne ide sve uvek onako kako je planirano osetio je na svojoj koži kroz startap koji je prethodno pokrenuo sa svojim sadašnjim poslovnim partnerom i CEO-om Abstract-a Zoranom Dobrosavljevićem. Iako se taj startap nije pokazo kao uspešan, Mikica kaže da im je ovo pomoglo da nauče kako da bolje funkcionišu kao tim i odluče da krenu iz početka sa novom idejom.

- Zoran i ja smo radili u istoj firmi i otprilike nakon dve godine od mog dolaska u tu firmu smo odlučili da je vreme da napravimo sledeći korak. Tako je nastao Abstract. Od samog početka smo znali da ćemo u jednom trenutku krenuti sa našim proizvodom, ali isto tako smo znali da moramo da radimo i uslužni biznis (outsource) da bismo mogli da stvorimo tim i kapital za naš projekat.

Iz tog razloga sada imamo dve vertikale. Trenutno pored Zorana i mene u firmi radi još petnaestak ljudi. Milena Milivojević je od samog početka sa nama u timu, a za oblast poslovne inteligencije smo morali u tim da uključimo eksperta, pa je tako došao Nikola Bradaš i to je trenutno jezgro Abstract-a - ističe Ivošević.

U svetu preplavljenom podacima ovaj tim se fokusirao na to da svojim klijentima pomogne da dođu do relevantnih i preciznih informacija o svojim klijentima, partnerima, vendorima, akvizicijama i na vreme se obezbede od potencijalnih rizika koji dolaze kroz ove saradnje. Kako Mikica dalje objašnjava posao kojim se bave, informacije dobijene korišćenjem sajber security tehnika su veoma značajne, ali je i veoma skupo i komplikovano doći do njih jer je potrebna ekspertiza i puno manuelnog rada.

O suštini onoga što omogućavaju klijentima Mikica kaže:

- Abstract tim već godinama radi u oblasti sajber bezbednosti i kroz rad sa klijentima uvideli smo da biznisi nemaju praktične, user-friendly načine da dođu do kritičnih informacija o sajber bezbednosti njihovih potencijalnih klijenata, partnera ili vendora. Za neke sektore poput finansijskog, temeljno poznavanje klijenata je suština samog biznisa - na osnovu kojeg se odobravaju zajmovi, izdaju osiguravajuće polise i slično. Za druge, informacije o onlajn poslovanju, povezanim licima i kritičnim propustima su ključne. Abstract im zato daje uvid u kompletnu sliku sajber bezbednosti targetiranih 3rd party-ija.

Zbog prirode posla, ekipa nije mogla da otkrije previše o svojim klijentima i konkretnim projektima, osim da su do sada sarađivali sa četiri veće kompanije, među kojima su jedna od najvećih farmaceutskih kuća na svetu i kompanija iz modne industrije koja je usko vezana za luksuzne brendove. Trenutno je Abstract platforma u zatvorenoj beta verziji, pa priliku da je koriste i probaju za sada imaju samo njihovi saradnici i klijenti sa kojima rade.

- Budući da smo alat počeli da razvijamo kao odgovor na realne, svakodnevne potrebe nekih od naših klijenata, oni su ujedno i naši prvi korisnici. Kroz njihove preporuke i klijente smo došli do novih klijenata, a opravdano poverenje i dobri rezultati su ključni za inicijalni rast - priča Mikica za Startit.

Obzirom na to da se tim odlučio za SaaS pretplatu uz mogućnost prilagođavanja softvera biznis modelu, logično je da su uglavnom fokusirai na biznis klijente. Tako su im primarne ciljne grupe banke i osiguravajuće kuće, koje su izložene velikim rizicima ako posluju sa neproverenim klijentima ili partnerima.

Iako je njihova platforma trenutno zatvorena za one koji nisu u Abstract-ovoj mreži saradnika, plan im je da je učine dostupnom svima u prvoj polovini sledeće godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.