Izvor: Tanjug | Petak, 01.11.2019.| 08:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Naučno-tehnološkom parku Beograd otvoren Institut za veštačku inteligenciju - Prilika da mladi predstave ideje kompanijama

Ilustracija (Foto: jamesteohart/shutterstock.com)
U Naučno-tehnološkom parku (NTP) Beograd otvoren je Institut za veštačku inteligenciju koji će, kako kažu njegovi osnivači, biti mesto gde će mladi predstaviti svoje ideje kompanijama ili dobiti savete koji će ih ohrabriti da pokrenu sopstveni biznis, a kompanijama da lakše dođu do stručnjaka i njihovih inovativnih rešenja.

Institut je nevladina i neprofitna organizacija, otvoren je na inicijativu kompanije Teodesk, a ideju su podržali NTP, kao i kompanije Google i Microsoft.

Jedan od osnivača Instituta Ivan Ralić kaže da je misija Instituta da spoji univerzitete, privredu i pojedince koji su zainteresovani za razvoj veštačke inteligencije, kako bi kroz edukacije i projekte širili svest o veštačkoj inteligeniciji i razvijali proizvode koji će koristiti na dobrobit svih.

Ralić objašnjava da je veštačka inteligencija vid tehnologije koja imitira način razmišljanja čoveka, kao i da automatizuje stvari koje do sada računari nisu mogli.

- Institut je nevladina i neprofitna organizacija, a imamo u planu da se narednih godina sertifikujemo kao pravi institut - rekao je Ralić.

Dragica Nikolić, takođe jedan od osnivača Instituta, navodi da je ideja da se pronađu kompanije kojima je u interesu da razvijaju veštačku inteligenciju, kao i da se studenti pozovu da ponude nova rešenja za postojeće probleme u industriji.

- Institut će biti mesto susreta za sve one koje veštačka inteligencija zanima, a na kraju će od tih partnerstva korist imati svi - podvukla je Nikolićeva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.