NavMenu

Mlade kompanije neophodno povezati sa velikom industrijom - Vlada uskoro pokreće program podrške za započinjanje biznisa

Izvor: Tanjug Utorak, 10.09.2019. 09:05
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je izjavio da je važno spajati mlade inovativne kompanije s velikom industrijom i najavio da će uskoro početi program Vlade Srbije o podršci osobama koje započinju biznis.

Čadež, koji boravi u poseti Luksemburgu u pratnji premijerke Ane Brnabić, rekao je u izjavi za TV Prva da je država Srbija obezbedila dobar program podrške kompanijama koje se bave inovacijama, pre svega startapima, ali i onima koje već postoje.

- Uskoro treba da počne program Vlade Srbije kad je u pitanju podrška ljudima koji započinju biznis i karijeru. Već postoje programi u okviru Ministarstva privrede i Razvojne agencije Srbije, koje kompanije mogu da koriste od strane države - rekao je Čadež i pozvao sve osobe s idejom da dođu u PKS kako bi dobili pomoć.

Na pitanje kada će u Srbiji biti kao u Luksemburgu, gde je država dala početni kapital mladim kompanijama, Čadež je rekao da nešto slično već postoji imajući u vidu da Naučno-tehnološki park u sebi sadrži takozvani biznis i startap inkubator, u okviru kojeg posluju "fenomenalne mlade kompanije".

- Ono što je bitno za predsednika Privredne komore Luksemburga i mene jeste da ove mlade inovativne kompanije spojimo s velikom industrijom. Njima su potrebna nova rešenja - rekao je Čadež.

On je ponovio da će se u Beogradu na proleće nastaviti povezivanje srpskih inovativnih kompanija iz Finteka (finansijskih tehnologija) s finansijskim sektorom i kompanijama iz Luksemburga. Čadež se saglasio da je robna razmena Srbije i Luksemburga, koja iznosi 18 mil EUR, na niskom nivou i izrazio nadu da će ona biti veća.


On je dodao da će biti razgovora s nekoliko kompanija iz Luksemburga o tome kako može da se poveća izvoz robe iz Srbije.

- Treba imati u vidu da to nije ogromno tržište, radi se o maloj zemlji, ali mislim da u nekim uslugama možemo da budemo konkuretni. Srbija danas izvozi više u IT uslugama nego u poljoprivredi ili bilo kom drugom sektoru, tako da imamo razlog i mogućnost da ponudimo Luksemburgu više nego sada - rekao je Čadež.

Na šalu kada će u Srbiji minimalac biti 2.061 EUR, kao u Luksemburgu, Čadež je rekao da se nada da će doživeti to vreme.

- To je najviši minimalac u EU - rekao je Čadež, dodajući da je važno da se radi na tome da plate u Srbiji rastu i da se prevaziđe tako velika razlika između zapadne i istočne Evrope.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.