Izvor: Tanjug | Utorak, 10.09.2019.| 09:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mlade kompanije neophodno povezati sa velikom industrijom - Vlada uskoro pokreće program podrške za započinjanje biznisa

(Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je izjavio da je važno spajati mlade inovativne kompanije s velikom industrijom i najavio da će uskoro početi program Vlade Srbije o podršci osobama koje započinju biznis.

Čadež, koji boravi u poseti Luksemburgu u pratnji premijerke Ane Brnabić, rekao je u izjavi za TV Prva da je država Srbija obezbedila dobar program podrške kompanijama koje se bave inovacijama, pre svega startapima, ali i onima koje već postoje.

- Uskoro treba da počne program Vlade Srbije kad je u pitanju podrška ljudima koji započinju biznis i karijeru. Već postoje programi u okviru Ministarstva privrede i Razvojne agencije Srbije, koje kompanije mogu da koriste od strane države - rekao je Čadež i pozvao sve osobe s idejom da dođu u PKS kako bi dobili pomoć.

Na pitanje kada će u Srbiji biti kao u Luksemburgu, gde je država dala početni kapital mladim kompanijama, Čadež je rekao da nešto slično već postoji imajući u vidu da Naučno-tehnološki park u sebi sadrži takozvani biznis i startap inkubator, u okviru kojeg posluju "fenomenalne mlade kompanije".

- Ono što je bitno za predsednika Privredne komore Luksemburga i mene jeste da ove mlade inovativne kompanije spojimo s velikom industrijom. Njima su potrebna nova rešenja - rekao je Čadež.

On je ponovio da će se u Beogradu na proleće nastaviti povezivanje srpskih inovativnih kompanija iz Finteka (finansijskih tehnologija) s finansijskim sektorom i kompanijama iz Luksemburga. Čadež se saglasio da je robna razmena Srbije i Luksemburga, koja iznosi 18 mil EUR, na niskom nivou i izrazio nadu da će ona biti veća.

On je dodao da će biti razgovora s nekoliko kompanija iz Luksemburga o tome kako može da se poveća izvoz robe iz Srbije.

- Treba imati u vidu da to nije ogromno tržište, radi se o maloj zemlji, ali mislim da u nekim uslugama možemo da budemo konkuretni. Srbija danas izvozi više u IT uslugama nego u poljoprivredi ili bilo kom drugom sektoru, tako da imamo razlog i mogućnost da ponudimo Luksemburgu više nego sada - rekao je Čadež.

Na šalu kada će u Srbiji minimalac biti 2.061 EUR, kao u Luksemburgu, Čadež je rekao da se nada da će doživeti to vreme.

- To je najviši minimalac u EU - rekao je Čadež, dodajući da je važno da se radi na tome da plate u Srbiji rastu i da se prevaziđe tako velika razlika između zapadne i istočne Evrope.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.