Izvor: Tanjug | Nedelja, 08.09.2019.| 18:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija među najboljim destinacijama za razvoj startapa - Rejting dobijen od kompanije Startup Genome dobar signal za investitore

(Foto: Gajus/shutterstock.com)
Rejting koji je Srbija dobila od kompanije Startup Genome pokazuje da je jedna od najboljih destinacija u svetu za startap kompanije i inovacije, izjavio je ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je istakao da je to signal kompanijama i predstavnicima investicionih kompanija koje se bave ulaganjem u startape.

Popović je za RTS rekao da se veliki broj inženjera vraća u Srbiju i da je u tom smislu bilo nekoliko velikih akvizicija prethodnih godina. Reč je, kaže, o inženjerima koji su radili u inostranstvu, prodali kompanije i vratili se u Srbiju gde su napravili razvojne centre, a kao primer je naveo kompaniju Frame koja se bavi najnovijim cloud tehnologijama i koja radi za svetsko tržište.

Popović je rekao da je pre sedam godina izvoz IT industrije bio 150 mil EUR, a da je prošle godine bio 1,15 mlrd EUR 1,5 mlrd EUR. Naglasio je da su domaći tehnički fakulteti nešto što je najreprezentativnije u svetu i da bi trebalo bi da se teži tome da se što više studenata upisuje na njih.

Ministar je rekao da u poređenju sa zemljama EU, Srbija ima sto puta manje sredstava za inovacije. Kaže i da je potrebno mnogo više ulagati i da je baš Startup Genome dao i kritiku da veoma malo ima investicija u početničke startap kompanije.

- Radimo na tome i nadam se da će od sledeće godine sredstva biti mnogo veća - naveo je Popović i napomenuo da Srbija želi da iskoristi pozitivna iskustva drugih zemalja.

Prema njegovim rečima, u svim mini inovacionim startap centrima, mladi osim prostora dobijaju najbolju tehnologiju, kao i administrativnu i mentorsku podršku. Stručnjaci im pomažu da dođu od ideje do rezultata. Popović je rekao da se nada da će 2020. godine izvoz biti blizu 2 mlrd EUR, što je više nego što donosi poljoprivreda.

Ministar napominje da je Srbija u inovacijama najviše napredovala i da je to najveći resurs koji ceo svet priznaje. Ističe da je bio u Nemačkoj i da tamo svi pričaju o srpskim startapovima i inženjerima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.