Izvor: eKapija | Petak, 06.09.2019.| 17:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Startap Uhura pobednik regionalnog finala takmičenja Elevator Lab Challenge

(Foto: Popov Digital Art)
Startap Uhura, koji razvija proizvod u oblasti veštačke inteligencije za obradu ugovora i dokumenata, pobedio je na finalnom izdanju takmičenja Elevator Lab Challenge u organizaciji Raiffeisen Bank International i Startita. Tim Uhure je već poneo titulu najboljeg startapa na lokalnom izdanju Elevator lab challenge-a za Bosnu i Hercegovinu, a ovog puta je, pored titule regionalnog pobednika, osvojio i nagradu od dodatnih 5.000 EUR za dalji razvoj svog proizvoda.

Pored pobedničkog tima, publici i žiriju su se predstavili pobednici lokalnih takmičenja u Srbiji i Hrvatskoj, startapi Abstract i Worig.

Uhura je platforma zasnovana na veštačkoj inteligenciji koja služi za mašinsko čitanje i razumevanje ugovora na sličan način na koji to rade ljudi. Time se finansijskim institucijama omogućava značajno ubrzavanje procesa provere i obrade dokumenata i pretvaranje nestrukturisanih ugovornih dokumenata u strukturisane podatke. Glavne prednosti njihovog rešenja su brža provera i kreiranje finansijskih ugovora, kao i smanjena mogućnost nastajanja ljudske greške pri proveri velike količine podataka.

- Učešće na regionalnom finalu Elevator Lab Challenge je bilo velika prilika za nas da predstavimo našu platformu za upravljanje ugovorima uz pomoć veštačke inteligencije i uspostavimo saradnju sa Raiffeisen bankom. Bilo nam je zadovoljstvo da budemo deo Elevator Lab Challenge-a - izjavio je Mladen Marković, suosnivač pobedničkog startapa.

Ovo je druga godina kako se takmičenje Elevator Lab Challenge organizuje u Srbiji, ali prva godina u kojoj je takmičenje podignuto na regionalni nivo, tako da je pored Beograda bilo organizovano i u Sarajevu i Zagrebu.

Regionalni Elevator Lab Challenge sprovodila je Raiffeisen banka uz podršku organizacija Startit, HUB385, HUB387, Heapspace, Networks.ba i Digitalizuj.me, navodi se u saopštenju Startita.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.