Izvor: Beta | Ponedeljak, 02.09.2019.| 17:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Regionalni startap centar u Kruševcu čeka prve "stanare"

Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)
Ministar za inovcije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović obišao je Regionalni inovacioni startap centar Kruševcu, u koji je Vlada uložila 42 miliona dinara, a u kome će u 300 kvadrata, opremljenih najmodernijom opremom, inovativne ideje razvijati 30 mladih ljudi, početnika u biznisu.

- Nastavićemo izgradnju inovacionih startap centara, njih koriste najrazvijenije zemlje sveta za razvoj inovacija. Ideja je da ne bude sva koncentracija znanja i pameti u velikim univerzitetskim centrima nego da se svima koji žele da se bave inovacijaima i novim tehnologijama omogući da rade iz svog mesta i da koristeći nove tehnologije prodaju usluge i znanje celom svetu - rekao je Popović novinarima u Kruševcu.

Mladi u tom Centru, prema njegovim rečima, rade na najmodernijoj opremi u "fantastičnim uslovima koje njihove kolege imaju u Silikonskoj dolini u Americi, u Australiji, Londonu".

Vlada Srbije, je kako je rekao, osim prostora i najmodernije opreme obezbedila i "sredstva za sadržaje koji će se u budućnosti dešavati u Centru".

- Veoma je važno da se mladim startap kompanijama omogući pravna, finansijska i mentorska podrška, da ih neko vodi kroz ceo proces od marketinga, promocije znanja i dovođenja ideje do rezultata i da tu svoju ideju sutra valorizuju na srpskom, evropskom ili svetskom tržištu - rekao je on.

Posebno mu se, kako je kazao, dopalo to što je video da mladi u okviru Centra rade na blokčejn (blokchain) tehnologijama jer je "nedavno najrelevantnija američka korporacija za analizu startap sistema stavila Srbiju na jedno od najboljih mesta u Evropi što se tiče te tehnologije i gejming industrije".

Popović je preneo i da je sa rukovodstvom Kruševca razgovarao o mogućnosti otvaranja Tehničkog fakulteta, imajući u vidu "odličnu industriju koju ima grad i izvanredno tehničko srednje obrazovanje koje nude škole u Kruševcu".

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović kazala je da je Regionalni startap centar rezultat zajedničkog rada Grada, Biznis inkubator centra i Ministarstva za inovacije i da će mladi u "najmodernijem centru u Srbiji" najpre moći da razvijaju svoje inovativne ideje, a potom i da ih plasiraju u svet.

Direktorka Regionalnog inovacionog startap centra Dragana Bogdanović rekla je da će konačna odluka o budućim "stanarima" biti doneta nakon što se pregledaju sve pristigle prijave na konkurs i oceni njihov kvalitet i inovativnost.

- Nadam se da ćemo uspeti da pomognemo mnogim mladim ljudima da usavršavaju i razvijaju svoje inovacije i kreativno razmišljanje i da za nekoliko godina imamo uspešne privredne subjekte u našem gradu - kazala je ona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.