Izvor: Tanjug | Četvrtak, 29.08.2019.| 11:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

POPOVIĆ: Biće pokrenuta inicijativa za osnivanje fonda za finansiranje startapa

Srbija ima veliku perspektivu u inovacijama i razvoju startap kompanija i prepoznata je kao jedna od najvažnijih inovacionih centara u Evropi. Ovo je izjavio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović nakon sastanka sa direktorom američke organizacije Startup Genome Žan Fransoa Gotjeom (Jean Francois Gauthier), gde su predstavljeni najvažniji rezultati istraživanja startap ekosistema, koji je sprovela ta organizacija.

Popović je naveo da je Srbija svrstana među pet liderskih ekosistema u Evropi pored Londona, Tel Aviva, Barselone i Helsinkija.

Rekao je da su se Beograd i Novi Sad pojavili u tom istraživanju i da je ono sprovedeno u preko milion kompanija u 154 gradova sveta.

Dodao je da su fakulteti u Srbiji resurs najboljih inženjera:

- Moramo učiniti sve da ubuduće imamo što više mladih, koji će upisivati tehničke fakultete. Nastavićemo ka tome da učinimo sve kako bi što više mladih otvaralo startap kompanije i kako bi privukli mlade iz regiona u Srbiju.

Istraživanje organizacije Startup Genome iz San Franciska pokazalo je i prednosti i kvalitet Srbije u gejmining i blokčejn industriji, rekao je Popović i dodao da i u tim granama Srbija ima veliku perspektivu.

Ministar je rekao da se sugestije i primedbe koje je dobila Srbija odnose na nedovoljan broj startap kompanija i naveo da na primer zemlje poput Izraela i SAD-a imaju i do 10 puta više startap kompanija.

Naveo je da srpske startap kompanije privlače investitore i izneo podatak da su tokom godinu dana ostvarene akvizicije srpskih kompanija u ovom sektoru više od 100 mil EUR.

Kako je rekao, ove godine će u gradovima koji nemaju fakultete biti otvoreno osam inovacionih startap centara a do sredine 2020. godine još šest takvih centara.

- To će omogućiti mladima da imaju najbolji prostor i najbolje tehnologije. Pomoći ćemo im da tako razvijaju svoje proizvode i usluge i da ih plasiraju na tržište - rekao je Popović.

Ministar je naveo da su sugestije koje je Srbija dobila od Startup Genome odnose na potrebu da se startapi više finansiraju, i dodao je da će to biti sprovedeno u delo, odnosno da će biti pokrenuta inicijativa za osnivanje fonda za finansiranje startapa.

- Resorna ministarstva će zajednički raditi na privlačenju novca u inovacioni startap eko-sistem u budućnosti - istakao je.

Najavio je da će biti nastavljena saradnja sa inicijativom Digitalna Srbija, čija je pomoć od velikom značaja.

Žan Fransoa Gotje je rekao da je veoma važan razvoj infrastrukture kada je ova oblast u pitanju, kao i da postoji dobar odnos i saradnja javnih institucija sa privatnim inicijativama. Naglasio je da je veoma važno da postoji finansiranje u ranoj fazi i da zajednica treba da podržava pokretanje startapa.

- Davaćemo preporuke, a sve u cilju da bi Srbija postala lider u otvaranju novih radnih mesta u ovoj oblasti - rekao je Fransoa Gotje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.