NavMenu

Startap iz Srbije Agremo, koji se bavi analizom useva, ima više od 1.700 korisnika iz više od 100 zemalja sveta (VIDEO)

Izvor: Startit Četvrtak, 22.08.2019. 08:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Beros919/shutterstock.com)Ilustracija
Agremo je srpski startap koji od 2015. godine razvija softversku platformu za poljoprivredne proizvođače, uzgajivače i svakoga ko se bavi zdravljem zemlje i useva. Koristi dronove kako bi generisao slike iz vazduha koje se analiziraju, a korišćenjem veštačke inteligencije, mašinskog učenja i kompjuterske vizije stvara se "mozak" koji pomaže u boljem rukovođenju usevima.

Izvršni direktor projekta Milan Dobrota smatra da je poljoprivreda najmanje digitalizovana industrija, a da je jedan od razloga to što se teško dolazi do preciznih i detaljnih podataka o stanju useva, što je važno za efikasno upravljanje tekućom sezonom, kao i za planiranje narednih.

Razvoj platforme započeli su pomoću Fractals granta, iz okvira finansiranja Evropske komisije.

- Pored mene, tu su od početka i Nebojša Pavičić i Rastko Čarapić, kao i veći broj izuzetno talentovanih mladih inženjera i stručnjaka, s obzirom na to da je čitav poduhvat započet kao projekat u okviru kompanije Logit. Sada je Agremo potpuno nezavisna kompanija i broji 25 veoma talentovanih i posvećenih stručnjaka iz oblasti softverskog inženjerstva, vestačke inteligencije, mašinskog učenja, agronomije, marketinga i prodaje, integracije rešenja, i tako dalje - kaže Dobrota.

Povezali su se 2016. godine sa kompanijom DroneDeploy, kao pioniri njihovog App Marketa, čime su otvorili i prvi kanal prodaje i to u SAD. Samostalnu platformu lansirali su 2017. godine i od tada broj korisnika konstantno raste.

- Imamo više od 1.700 korisnika iz više od 100 zemalja sveta. Do sada smo analizirali više od 100 vrsta useva u 10.000 analiza. Najveći broj korisnika je iz SAD, potom iz Latinske Amerike, zatim Evrope i u manjoj meri ostatka sveta - navodi Dobrota.


Platforma je zasnovana na cloud servisu. Analizira podatke izvučene iz slika prikupljenih dronovima kako bi poboljšala poljoprivredne procese. Uz pomoć analiza koje uključuju brojanje biljaka i zdravstvene zaštite biljaka, uzgajivači, poljoprivredni konsultanti, operateri dronova i osiguravajuće kompanije su u mogućnosti da planiraju, prate i analiziraju poljoprivredne aktivnosti i otkriju šta se dešava na njihovoj njivi tokom vegetacione sezone.

Agremo analize se aktiviraju dodavanjem mape sakupljene od bespilotnih letelica u veb aplikaciju Agremo ili aplikaciju Agremo na DroneDeploy-u, a ono što korisnik dobije su lako razumljivi podaci.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.