Izvor: eKapija | Ponedeljak, 19.08.2019.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Orlandus iz Novog Sada razvija platformu Otkupljivač - Cilj povezivanje proizvođača i otkupljivača poljoprivrednih proizvoda u što kraćem roku

(Foto: Orlandus)
U želji da poljoprivrednim proizvođačima pomognu da što pre pronađu kupce za svoje proizvode, tim startap kompanije Orlandus iz Novog Sada osmislio je platformu Otkupljivač.rs. Iza ovog preduzeća stoje Igor Trpčević - programer, Milan Orlović - pravnik i Dušan Prokić - grafički dizajner, a svaki član tima Orlandus ima svoje zaduženje u kompaniji.

- Okupila nas je želja da pokrenemo startap preduzeće, jer smatramo da smo u pravim godinama kada možemo da napravimo neke lepe i korisne stvari. Ako pri tom uspemo da naše želje pretočimo u realnost, za nas neće biti lepše nagrade od uspešne firme koju smo napravili od nule. To je bila osnovna ideja oko koje smo se okupili, ali i zbog koje je nastao portal Otkupljivač - kaže za eKapiju Igor Trpčević, direktor Orlandusa.

Kako navodi, platforma Otkupljivač namenjena je poljoprivrednim proizvođačima kojima treba da pomogne da u najkraćem mogućem roku pronađu otkupljivača poljoprivrednih proizvoda (biljnog ili životinjskog porekla) po svojoj meri.

- To znači da mogu da izaberu najbližeg otkupljivača ili otkupljivača koji daje najbolju cenu za njihov proizvod. Platforma je u krajnjoj fazi razvoja i testiranja, planiramo da uskoro izađemo na tržište sa gotovim proizvodom, koji će mnogima pomoći. Cilj nam je da se poboljša komunikacija između proizvođača i otkupljivača, jer su i jedni i drugi neophodne karike u lancu poljoprivredne proizvodnje. Naime, proizvođači bez otkupljivača ne mogu, i obrnuto - ističe Trpčević.

A kako će funkcionisati platforma Otkupljivač? Kako nam kažu iz kompanije Orlandus, aplikacija će biti veoma jednostavna.

- Platforma radi tako što korisnik unese mesto u kom se nalazi, a zatim izabere proizvod za koji želi da dobije rezultate pretrage. U najkraćem mogućem roku će dobiti podatak o tome gde se nalazi najbliži otkupljivač za zadati proizvod. Inicijalna ideja (geografski položaj) je naknadno proširivana, tako da smo uveli i opcije da otkupljivač može da unosi cene po kojima otkupljuje poljoprivrene proizvode, zbog čega proizvođači mogu u svakom trenutku da znaju otkupne cene proizvoda.

(Foto: Orlandus)
Iz kompanije naglašavaju da se u platformi nalaze podaci o više od 80 poljoprivrednih proizvoda i 30 proizvoda životinjskog porekla, kao iinformacije o više od 1.200 otkupljivača i 4.000 otkupnih mesta.

- Ako vam kažemo da preko naše platforme možete da pronađete, na primer, ko otkupljuje kivi ili pečurke vrganj u Srbiji, verovatno možete da steknete sliku o tome koliko je platforma nophodna. Namenjena je i otkupljivačima koji među sobom mogu da razmenjuju podatke o količinima proizvoda i takođe vrše međusobnu trgovinu - kaže nam Igor Trpčević.

Internet platforma Otkupljivač još nije puštena u rad, a njeni izumitelji veruju da će onog momenta kada se nađe na tržištu pomoći mnogima.

- Platforma je krajnjoj fazi razvoja i testiranja, planiramo da uskoro izađemo na tržište sa gotovim proizvodom - kaže naš sagovornik.

Startap kompanija Orlandus nedavno je odabrana i za ulazak u Delta Biznis Inkubator, program za podršku i razvoj startapa.

- Ulazak u Delta Biznis Inkubator i sama činjenica da sarađujemo sa jednom tako renomiranom kompanijom nam znači mnogo, pre svega jer imamo priliku da razgovaramo i delimo iskustva sa ljudima koji su izuzetno uspešni u svojim oblastima. Osim toga, prilika da nakon perioda inkubacije svoj startap predstavimo potencijalnim investitorima je najvažnija stvar za svako startap preduzeće. Suština je prikupiti što više sredstava za projekat koji tek treba da se razvija i doživi svoj potpuni potencijal - kažu nam iz ove kompanije.

Kako navodi, kompanija će u narednom periodu biti fokusirana na završetak platforme Otkupljivač.

- Cilj nam je da pre svega izađemo na tržište Srbije, a potom i regiona. Naime, platforma je takav projekat koji može da se uz određena, a ne tako velika ulaganja implementira i na tržišta drugih država. Najpre želimo da pronađemo ljude koji prepoznaju našu ideju i vrednost našeg projekta i koji će biti spremni da investiraju u nas - kažu iz kompanije Orlandus zaeKapiju.

Podsetimo, osim preuzeća Orlandus, u Delta biznis inkubator ušle su i kompanije CargoOperator i Future Reality Systems.

D. Obradović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.