NavMenu

Srbija ulaže 60 mil EUR u šest objekata kapitalne inovacione infrastrukture u univerzitetskim centrima

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 19.08.2019. 12:08
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa izvršnom potpredsednicom Kinesko-evropske asocijacije za trgovinsku i ekonomsku saradnju (CEATEC) Hui Čen, kojoj je predstavio investicione potencijale Srbije u oblasti inovacija i novih tehnologija i pozvao kineske i evropske investitore da što više ulažu u Srbiju.

Popović je istakao da je izvoz IT usluga iz Srbije u prošloj godini dostigao novi rekord od 1,135 mlrd EUR.

- Taj rekord oboren je uz rast izvoza od čak 26% u odnosu na 2017. godinu - naveo je Popović i dodao da Srbija ulaže 60 mil EUR u šest objekata kapitalne inovacione infrastrukture u univerzitetskim centrima u Srbiji.

Sa takvim ulaganjima i obrazovanjem većeg broja inženjera i budućih tehnoloških preduzetnika, Srbija postaje inovacioni lider u ovom delu Evrope, naveo je Popović.

On je istakao da je Srbija ove godine, prvi put, postala deo najrelevantnijeg istraživanja o startap ekosistemu na svetu u okviru izveštaja "Global Startup Ecosystem", koje sprovodi američka organizacija "Startap Džinome" (Startup Genome) iz San Franciska.

- U analizi koja je obuhvatila preko 50 najrazvijenijih svetskih ekosistema, Srbija je jedina zemlja u okruženju koja je deo ovog istraživanja i ocenjena je najboljim ocenama - 10 za rast investicija i 9 za rast ukupnog broja startap kompanija - ukazao je Popović.

On je naveo da su gradovi Beograd i Novi Sad prepoznati kao jedinstven startap ekosistem i pored Londona, Tel Aviva, Barselone i Helsinkija, svrstani među pet liderskih ekosistema u Evropi.

- Kao ključna prednost srpskog ekosistema identifikovana je talentovana radna snaga i visokokvalitetan inženjerski kadar, koji je svrstan među pet najboljih u svetu - rekao je Popović.

On je naveo da su veštačka inteligencija, robotika, automatizacija, internet of things, i primena drugih najsavremenijih tehnologija, ali i sve popularnija kreativna industrija, prostor u kojem Srbija razvija svoj novi industrijski i privredni identitet.

- Zato pozivam kineske i evropske investitore da što više ulažu u Srbiju, jer je naša zemlja, a to tvrde najrelevantnije svetske organizacije, budući razvojni centar za nove tehnologije i nova znanja koje će menjati svet - naveo je Popović, a prenosi ministarstvo u saopštenju.

Izvršna potpredsednica Kinesko-evropske asocijacije za trgovinsku i ekonomsku saradnju (CEATEC), Hui Čen, navela je da ova organizacija uočava ubrzani inovacioni razvoj Srbije i da je zainteresovana da usmerava kineske privrednike da ulažu u Srbiju, posebno u oblasti inovacija i novih tehnologija.

Ona je istakla i da CEATEC planira otvaranje trgovinskih centara širom Evrope koji će služiti kao kanal evropskim kompanijama za ulazak na kinesko tržište.

- Takvi centri već su uspostavljeni u Nemačkoj i Poljskoj, a razmatra se i uspostavljanje takvog centra u Srbiji - navela je Čen.

CEATEC je asocijacija za kinesko-evropsku trgovinsku i ekonomsku saradnju koja je osnovana 2000. godine od strane Ministarstva privrede NR Kine. Glavni zadatak udruženja je promocija i istraživanje potencijala saradnje između Kine i Evrope. Delegaciju ove asocijacije koja boravi u Beogradu čini 18 kompanijskih lidera iz različitih oblasti industrije, uključujući građevinu, trgovinu, tehnologiju i investicije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.