Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.07.2019.| 13:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Do 1. septembra otvoren konkurs za BioSense akcelerator za startape iz poljoprivrednog sektora

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
BioSense akcelerator, prvi na ovim prostorima isključivo usmeren ka domaćim tehnološko-inovativnim kompanijama, koje svoj dalji razvoj vezuju za sektor poljoprivrede i hrane, otvoren je u okviru projekta ANTARES.

Kroz obrazovanje, intenzivne treninge i lično mentorstvo, pružiće mogućnost domaćim IT preduzetnicima, startapima i malim preduzećima da kroz razvoj novih rešenja, kao i kroz unapređenje postojećih, doprinesu digitalizaciji poljoprivrede.

Prof. dr Vesna Bengin, koordinatorka projekta ANTARES, kaže da domaći startapi i dalje imaju vrlo ograničen pristup i mogućnost rada sa biznis liderima, tržišnim i tehnološkim ekspertima. To je ujedno i bila ideja iza lansiranja ovog akceleratora, navodi se u saopštenju.

- Nedostaju im specifična znanja, iskustva, povezanost sa naučnicima, poljoprivrednicima i drugim relevatnim akterima koji će im pružiti podršku u ranoj, najosetljivijoj fazi razvoja njihove poslovne ideje. BioSens akcelerator fokusira se na "pametne investicije", a to su, pre svega, mentorstvo, pristup tržištu i potpora za ubrzani razvoj. Mi smo tu da im pomognemo da svoje dobre ideje pretvore u pobedničke - istakla je Bengin.

Program će okupiti preko 20 mentora, eksperata iz zemlje i inostranstva, koji će svojom ekspertizom, iskustvom, kontaktima i idejama pomoći novim tehnološkim preduzetnicima da testiraju izvodljivost i održivost svoje poslovne ideje i digitalnih startap rešenja.

Sam program biće realizovan ove jeseni, u periodu od oktobra do decembra, a namenjen je startapima koji: imaju već oformljen tim, razrađenu ideju i jasan početni biznis plan, odnosno koncept; bave se razvojem i primenom inovacija i IT rešenja za poljoprivredu i prehrambeni sektor; rešavaju realan problem na tržištu tako što rade na unapređenju već postojećih rešenja ili na digitalizaciji prethodno analognih rešenja.

Za učešće u programu biće odabrano do 10 startap preduzeća. Rad će se odvijati kroz nedeljne radionice, koje će držati stručnjaci, preduzetnici sa iskustvom, a veliku ulogu imaće i tematski sastanci i druga dešavanja.

Osim mentorske komponente, timovi koji pokažu najviše spremnosti da razviju svoju poslovnu ideju imaće i naučnu podršku Instituta BioSens u smislu prenošenja znanja, a po potrebi, biće im dostupna i naučno-istraživačka oprema koja im je neophodna za razvoj digitalnih proizvoda.

Prijave za prvu generaciju BioSense akceleratora otvorene su do 1. septembra 2019. godine. Detaljne informacije možete pronaći OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.