Izvor: eKapija | Nedelja, 26.05.2019.| 16:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Najveće evropske kompanije zainteresovane za srpski startap SmartCat

Sanja Hajduković (Foto: New Media Team)
Srpski startap SmartCat sa proizvodom Optimus Power ušao je u 14 najboljih od ukupno 300 evropskih timova koji su se prijavili na prestižno PowerUP! takmičenje iz oblasti energije i čistih tehnologija, u organizaciji evropske kompanije InnoEnergy.

Na finalu koje je nedavno održano u Krakovu u okviru Impact’19 konferencije, ovaj startap izazvao je veliko interesovanje najvećih evropskih energetskih kompanija, poput Veolie, koja zapošljava 170.000 ljudi.

Jedine zemlje van EU koje su imale svoje predstavnike su Srbija i Turska.

- Na samom događaju smo imali priliku da upoznamo predstavnike kompanija InnoEnergy i Veolia Group, koji su vrlo zainteresovani za saradnju sa nama. Naš Optimus Power sa svojom tehnologijom korišćenja velikih podataka (Big Data) i mašinskog učenja u oblasti energije i energetske efikasnosti, privukao je dosta pažnje, budući da može biti od koristi svim velikim kompanijama koje traže način da unaprede svoje poslovanje. Zainteresovanost investitora je definitivno pokazatelj da smo kreirali proizvod koji je potreban današnjem tržištu - rekla je Sanja Hajduković, predstavnica srpskog finaliste SmartCat-a, a navodi se u saopštenju.

Pobednik takmičenja je Danubia NanoTech iz Slovačke, koja je dobila ček na 50.000 EUR, kao i priliku da se priključi prestižnom Highway biznis akceleratoru. Predstavili su rešenje za monitoring vazdušne toplote u formi grafenskog termometra, dostupnog u obliku izuzetno tankog filma koji se može prikačiti na bilo koju površinu koja nije metalna. Ova tehnologija je dragocena za baterije električnih vozila, kao i za baterije mrežnih skladišta, produžavajući njihovo trajanje.
Pobednici (Foto: New Media Team)

Drugo mesto i 10.000 EUR osvojio je Atlant3D iz Letonije sa svojim 3D štampačem specijalizovanim za proizvodnju mikro i nano čipova, dok je treće mesto, uz novčanu nagradu od 5.000 EUR odneo V-Chiller iz Mađarske, sa revolucionarnim rashladnim uređajem koji konzervirana pića može da ohladi za samo jedan minut, bez štete po okolinu.

- Važno je naglasiti da PowerUp! takmičenje nije samo za energetske kompanije. Otvoreno je, takođe, za rešenja iz oblasti mobilnosti, tehnologija čistog vazduha, grejanja, cleantech i pametnih tehnologija. Ono što nas izdvaja u odnosu na druga takmičenja je to što pored novčanih nagrada, učesnici se mogu osloniti i na našu temeljnu podršku, mentorstvo i preduzetničko znanje kako bi podigli svoje proizvode i usluge na sledeći nivo - rekao je Jakub Miler, izvršni direktor InnoEnergy-a za Centralnu Evropu.

Po prvi put u istoriji takmičenja dodeljivana je posebna Clean Air Challenge nagrada, namenjena kompanijama koje uvode inovacije na polju inicijativa za čistiji vazduh. Ova nagrada je dodeljena startapu Roofit solar iz Estonije i njihovom inovativnom solarnom panelu.

Ovogodišnji partneri bili su su RAFAKO, D.TEK, ZSE Grupa i Enerjisa Enerji A.Ş. InnoEnergy je podržan od strane EIT, tela Evropske Unije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.