Izvor: eKapija | Sreda, 10.04.2019.| 21:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Inovativna rukavica Anora unapređuje život slepih ljudi - Saradnja domaćeg startapa i Saveza slepih Srbije

Domaći startup Anora i Savez slepih Srbije potpisali su 10. februara ugovor o saradnji koji će omogućiti dalje usavršavanje, promociju i implementaciju pametne rukavice namenjene slepim i teško slabovidim osobama, koju razvija ovaj startap. Saradnja će rezultirati mogućnošću da veliki broj slepih osoba što pre može da proba ovaj inovativni proizvod.

Ugovor u Naučno tehnološkom parku Beograd, gde se ovaj startap razvija, potpisali su osnivač Anore, Nikola Krstić i Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije.

- Pametna rukavica za slepe je značajno pomagalo koje treba da poboljša kvalitet života slepih ljudi, proizvod kakav do sada nije bio dostupan. Sporazum koji smo potpisali je sada i naša obaveza da dalje zajedno radimo na ovom i nekim sličnim projektima kako bi olakšati živote slepih osoba - rekao je Milan Stošić, predsednik Saveza slepih nakon potpisivanja ugovora.

Nikola Krstić, osnivač startapa Anora, istakao je da ovakva saradnja i ugovor koji su potpisali pokazuje da su radili dobar posao u prethodnim mesecima.

- To dokazuje i da prototipi koje smo napravili zaista koriste slepim osobama, a naša želja i krajnji cilj jeste da slepi ove pametne rukavice mogu da dobiju i besplatno preko saveza ili države.

Pametna rukavica za slepe je multifunkcionalni elektronski uređaj osmišljen da slepim i teško slabovidim osobama omogući lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti: od orjentacije u prostoru, preko prepoznavanja i izgovaranja boja, do slanja trenutne lokacije staratelju ili prijatelju ako se slepa osoba izgubi, što su samo neke od mnogobrojnih funkcija.

Kao krovna organizacija za slepe i sabovide ljude u Srbiji, Savez okuplja više od 12.000 registrovanih slepih i slabovidih osoba.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.