Izvor: eKapija | Sreda, 10.04.2019.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Softver "Optimus power" pobednički projekat Powerup! takmičenja - Inovacija startapa Smart cat štedi 40% struje

Startap "Smart cat" iz Novog Sada sa inovativnom idejom "Optimus power", odnosno softverom za optimizaciju i kontrolu potrošnje električne energije, pobedio je na drugom "PowerUp!" takmičenju u Srbiji čije je finale održano juče (u sredu 9. aprila 2019.) u Beogradu.

Pobednički tim koji čine Sanja Hajduković, Nina Marjanović, Nenad Božić, Dušan Ranđelović i Stanko Kuveljić, takmičiće se na regionalnom finalu 21. maja u Krakovu sa pobedničkim startapima iz 24 centralnoevropske zemlje i pokuša da osvoji nagradu do 50.000 EUR i investiciju od 150.000 EUR.

- Veoma smo ponosni što smo došli do finala i uzeli prvu nagradu. Konkurencija je bila sjajna, ovo su stvarno vrhunski stručnjaci koji su pokazali fenomenalna rešenja, tehnički veoma spremna - rekla je Sanja Hajduković.

Ona je kazala da je njihov proizvod softver koji se koristi za optimizaciju uređaja za grejanje i hlađenje, odnosno za optimizaciju električne energije.

- Prvi rezultati do kojih smo došli je da se ostvaruje do 40% uštede električne energije - dodala je Hajdukovićeva.

Drugo mesto osvojio je startap "Pollutyzer" za softver koji kontroliše nivo zagušenja i količine masnih naslaga tako da vlasnici znaju kada blagovremeno treba da se menjaju filteri, dok je trećeplasirani startap "Food group" predstavio uređaj koji se dodaje sistemima za hlađenje i koristi vazduh i vodu za eliminisanje troškova energije.

Takmičenje "PowerUp!" je održano u organizaciji Startita i evropske kompanije InnoEnergy koja umrežava i podstiče razvoj startapa iz oblasti energetike, a od ove godine i uz podršku Ministarstva za invacije i tehnološki razvoj.

- Ovo je druga godina da se PowerUp! održava u Srbiji i već se vidi razlika, broj prijavljenih takmičara je veći, a samim tim i konkurencija. Imali smo priliku da vidimo zaista autentične, inovativne projekte koji u svakom smislu pariraju evropskim startapima iz oblasti čistih tehnologija - rekao je Nemanja Milović iz InnoEnergy Hub Srbija.

On je dodao da pobednički projekat ima ozbiljne šanse da se visoko plasira na regionalnom finalu u Krakovu.

Istakao je da je "PowerUp!" značajno takmičenje jer u Srbiji ne postoji mnogo programa koji startapima koji se bave temama energije nude priliku za finansijsku i medijsku podršku.

- Na ovaj način mi zapravo otvaramo put svim ljudima koji su inovativni i žele da se bave ovakvim temama da dođu do načina da razviju svoj proizvod i da se predstave na tržištu - dodao je on.

Pobednika takmišenja izabrao je žiti u sastavu Zoja Kukić iz Inicijative "Digitalna Srbija", Dane Atanacković iz Fonda za inovacionu delatnost i Mihail Krasevski iz kompanije "InnoEnergy".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.