NavMenu

Rukavica domaćeg startapa EasyTech prepoznaje lica i emocije - Pametni proizvod za pomoć slepima i slabovidima dostupan do kraja 2019.

Izvor: eKapija Utorak, 26.03.2019. 13:07
Komentari
Podeli
(Foto: EasyTech)
Pametna rukavica, elektronski asistivni uređaj, pomaže slepim i slabovidim osobama da lakše obavljaju svakodnevne aktivnosti.

U poređenju sa drugim uređajima koji, mahom imaju jednu funkciju, rukavicu koju je osmislio domaći startap EasyTech, koji čine Nikola Krstić i Igor Sužnjević, odlikuje multifunkcionalnost.

Naime, neke od funkcija rukavice su orijentacija u prostoru gde ona vibrira, što je osoba koja je nosi, bliža prepreci. Tako, po istom principu, radi i detekcija intenziteta svetlosti, a, osim toga, rukavica može da detektuje i izgovori ime boje, koliko je sati, koji je datum, kao i da pomogne osobi koja se izgubila uz pomoć panik tastera. Rukavica, takođe, prepoznaje lica i emocije.

- Na tržištu asistivne opreme prodaju se uređaji sa jednom funkcijom, što znači ako želite da saznate koja je boja u pitanju koristite jedan uređaj, kada želite da saznate koliki je intenzitet svetlosti koristite drugi, dok ćete kod nas imati na jednom uređaju više od deset funkcija.

(Foto: EasyTech)
Jedini multifunkcionalni uređaj na tržištu je mobilni telefon, ali, da biste koristili neke funkcije morate stalno vaditi telefon iz džepa, iz torbe, ulaziti u nekoliko aplikacija, dok to kod nas možete učiniti klikom na taster na rukavici, objašnjavaju za naš portal iz tima EasyTech.

Rukavica, trenutno, nije dostupna na tržištu, ali, u planu je izlazak na domaće tržište do kraja 2019. godine, okrivaju za eKapiju.

Na pitanje kolika investicija je potrebna za realizovanje ovog projekta, iz tima kažu da će investicija biti potrebna, ali da je jedan od prioriteta, osim investicije, znanje i iskustvo partnera.

- Investicija će verovatno biti potrebna prilikom ulaska na neko veliko tržište i sada ne bismo spekulisali kolika je to tačna cifra, jer, kada tražite investitora ne tražite ga samo zbog novca, već i zbog njegovih kontakata, znanja i drugih poslovnih stvari.


U Srbiji 15.000 slepih i teško slabovidih

(Foto: EasyTech)
Potencijalno tržište, za ovaj pametni proizvod kako kažu, nije malo. U svetu ima blizu 50 miliona slepih, dok je broj slepih i teško slabovidih u Srbiji između 12.000 i 15.000 ljudi.

- Ciljamo, osim našeg, pre svega tržišta zemalja EU i SAD, na kojima ima oko 2,5 miliona slepih i teško slabovidih ljudi.


Naredni planovi

- Sada i u narednom periodu nam je fokus na unapređenju elektronike, dizajnu i odabiru specifičnih materijala koji će se koristiti za izradu rukavice.

Inače, predviđena cena rukavice za srpsko tržište je između 350 i 400 EUR.

S. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.