NavMenu

Uspešna saradnja privrede i fakulteta - Studenti FON-a razvili poslovne ideje za novi startap IT kompanije 30 Hills

Izvor: Tanjug Nedelja, 03.02.2019. 14:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ronstik/shutterstock.com)Ilustracija
Studenti završne godine osnovnih studija na Fakultetu organizacionih nauka (FON) su u okviru predmeta Strateški marketing razvijali poslovnu ideju za novi startap IT kompanije "30 Hills" i time dobili mogućnost da iz "prve ruke" saznaju šta znači preduzetništvo.

Direktor kompanije "30 Hills" Đorđe Filipović kaže da je cilj saradnje privrede i akademske zajednice da studente "uvede u posao", ali i da im omogući da pokažu znanja i veštine.

- Za razvoj našeg novog startapa koji se zove 'Bustovski' bilo je interesantnih ideja. Studenti su toliko dobro razradili koncept i strategiju kako da priđu novim klijentima - rekao je Filipović.

Studenti su bili podeljeni u 24 tima, a oni čija ideja bude proglašena za najbolju, kaže Filipović, dobiće i mogućnost da zajedno s programerima iz kompanije "30 Hills" pokušaju da ideju realizuju do kraja.

Filipović je, inače, bivši plivač, reprezentativac koji je Srbiju predstavljao 2000. godine na Olimpijskim igrama u Sidneju, a danas preduzetnik koji vodi jednu od uspešnijih IT kompanija u zemlji.

- Bio sam plivač i iz nekog razloga veliki broj plivača su i programeri. Nešto ima između toga, ili pratiš linije dole u bazenu ili pratis linije po ekranu - kaže Filipović.

Bez obzira na sportsku karijeru, navodi da je obrazovanje bitno, naročito u IT industriji, gde sve veći broj mladih već u drugoj ili trećoj godini studija dobija posao i počinje da radi, te retko ko završi fakultet.

- U našoj kompaniji insistiramo da se fakulteti završavaju. Iz moje perspektive, fakultet je danas obavezan kao što je srednja škola bila pre 20 godina, jer sigurno ćete jednog dana doći u situaciju da se vam neko traži diplomu kako biste mogli da obavljate neku funkciju - objašnjava Filipović.

Smatra da su se srpski programeri proslavili u svetu i kao preduzetnici i kao dobre inženjerske ekipe, a kao problem vidi to što je veliki broj IT kompanija u Srbiji u servisnom delu i da je vreme da se preorijentišu na proizvode koje mogu prodati više puta.

Student FON-a Bogdan Radenković kaže da mu je rad na studiji slučaja za statap "Bustovski" značio da pokaže svoje znanje, ali i da nauči nešto novo.

- Ovo je značajan potez FON-a, koji kao savremeni fakultet koji ima viziju saradnje s vodećim kompanija u regionu, uspeo da nam omogući da teorijska znanja koja smo stekli tokom školovanja predstavimo na praktičnom primeru - rekao je Radenković.

Profesorka FON-a Vesna Damnjanović ističe da je praksa fakulteta da povezuje studente s privredom na način da studenti rešavaju poslovne probleme, da situaciju naprave što realnijom, da studenti u tom procesu izgrade praktična znanja i veštine kako bi bili konkurentni na tržištu.

- Studenti su imali priliku da daju inovativna rešenja, da vežbaju timski rad i da dobiju povratne informacije od predavača i preduzetnika kako bi kada završe fakultet lakše našli posao - navela je Damnjanovićeva.

Sa studentima je radio docent FON-a Milan Okanović, koji je objasnio da su studenti za razliku od dosadašnjih studija slučaja ovog puta imali zadatak da stvore ideju za kompaniju u nastajanju, a ne samo kada je u pitanju kompanija koja je dobro pozicionirana na tržištu.

- Kroz ovu studiju slučaja kod studenata pokušavamo da razvijemo preduzetničku orijentaciju. Naša želja je da pokrenu svoju ideju i nauče koji su tržišni izazovi, ako se odluče da naprave neki svoj poslovni poduhvat - naveo je Okanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.