Izvor: Balkan Green Energy News | Nedelja, 06.01.2019.| 13:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poziv za inovatore i startapove da se prijave za EIT Climate-KIC Accelerator

(Foto: Gajus/shutterstock.com)
Najveći evropski akcelerator u oblasti čistih tehnologija EIT Climate-KIC Accelerator pozvao je inovatore sa idejama koje se odnose na klimatske promene da se prijave do 27. januara.

EIT Climate-KIC Accelerator namenjen je startapovima, koji su osnovani pre najviše 5 godina i imaju najmanje dva osnivača, kao i timovima, koji žele da osnuju startap koji bi se bavio novim tehnologijama ili uslugama sa visokim potencijalom za komercijalizaciju i uticaj na klimatske promene (prijavljivanje).

Ove godine konkurs je otvoren za prijave iz zemalja u okviru EIT Regional Innovation Scheme (EIT RIS), kao što su Bugarska, Grčka, Rumunija, Srbija, Slovenija, Hrvatska, Kipar, Estonija, Letonija, Malta, Portugal i Litvanija.

EIT Regional Innovation Scheme je program EIT Climate-KIC-a za podizanje inovativnog kapaciteta evropskih regiona koji još nemaju direktnu korist od delovanja Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (European Institute of Innovation and Technology – EIT) i njegovih zajednica znanja i inovacija (Knowledge and Innovation Communities – KICs).

Izabrani kandidati će imati priliku za stručno usavršavanje, obuku za predstavljanje ideja, da učestvuju u radionicama i međunarodnim bootcamp, za mentorstvo i umrežavanje, pristup partnerima i mreži Climate-KIC-a, ali i da dobiju finansijsku podršku u iznosu do 50.000 EUR, pojedinačno za svaki tim ili startap.

Climate-KIC je najveće javno-privatno partnerstvo u EU koje se bavi klimatskim promenama kroz inovacije kako bi se izgradila ekonomija bez ugljenika. Podržava ga EIT, čiji je osnivač EU.

Lokalni partner u Srbiji je PKS


Inače, dosad je 56 kandidata iz regiona bilo uključeno u akcelerator. Neki od njih su Biomyc (Bugarska), CarGo (Srbija), Bio2CHP (Kipar), Tomappo (Slovenija), M-Swis (Rumunija).

Srbija se pridružila mreži EIT RIS 2016. godine. Lokalni partner mreže je Privredna komora Srbije (PKS).

Kako se navodi na sajtu Climate-KIC-a, u Srbiji je fokus u aktivnostima na negovanju i daljem razvoju ekosistema čistih tehnologija. Srbija, takođe, kako se ističe, predstavlja vrata za pristup ovog javno-privatnog partnerstva zemljama Zapadnog Balkana.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.