Izvor: eKapija | Sreda, 12.12.2018.| 10:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pametne teretane proizvode energiju - Proglašeni pobednici nagradnog konkursa "Imam rešenje za pametniji grad"

Toni Richard Crisolli i Nikola Nedeljković sa pobednicima nagradnog konkursa
Pobednik nagradnog konkursa "Imam rešenje za pametniji grad", koji je organizovala kompanija Belgrade Waterfront, je tim Energym Group sa projektom Energym, koji razvija ideju pametne teretane na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Posebno modifikovane sprave za vežbanje proizvodiće energiju koja se može distribuirati po želji. Ovaj tim osvojio je novčanu nagradu od 5.000 EUR.

Drugo mesto osvojio je tim Smart Light sa projektom EcoLight, koji predstavlja pametan sistem uličnog osvetljenja koji uz pomoć posebnih senzora reguliše svetlost i štedi energiju na nivou celog grada. Treće mesto osvojio je tim Smart Solutions, sa projektom Smart Waste Monitoring System. Ovaj projekat razvija ideju pametnih kontejnera koji prate nivo otpada i druge podatke relevantne za komunalne službe, kako bi optimizovali rute kamiona i bili alarmirani ukoliko je kontejner zapaljen. Timovi koji su osvojili drugo i treće mesto nagrađeni su sa 3.000, odnosno 2.000 EUR.

Partner projekta bio je Centar za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija ICT Hub, dok je stručni medijski partner konkursa bio poslovno-tehnološki medij Netokracija. Završna svečanost održana je u utorak (11. decembra 2018. godine) u BW Prodajnom centru.

U roku od mesec dana, koliko je trajao period prijava, na konkurs su se prijavila čak 172 pojedinca i tima sa željom da pomognu jednostavnijem svakodnevnom funkcionisanju u urbanim sredinama. Deset izabranih finalista je na završnom događaju stručnom žiriju predstavilo svoje ideje sa potencijalom da modernizuju gradska okruženja i učine ih boljim za život uz pomoć novih tehnologija, na osnovu čega su izabrani pobednici.

- Žiri je imao zaista težak posao. Videli smo mnogo motivisanih ljudi sa jakom željom da unaprede svoju okolinu i to smatramo odličnim znakom za lokalnu startap zajednicu i celu zemlju - istakao je Toni Richard Crisolli, predsednik stručnog žirija i suosnivač Smart City Education Initiative SCEI.

Kompanija Belgrade Waterfront obezbedila je i dodatni fond od 25.000 EUR za dalji razvoj ili primenu najboljih projekata, kako bi podstakla najbolje timove da dalje rade na svojim idejama, razrađuju ih i implementiraju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.