NavMenu

Pametne teretane proizvode energiju - Proglašeni pobednici nagradnog konkursa "Imam rešenje za pametniji grad"

Izvor: eKapija Sreda, 12.12.2018. 10:47
Komentari
Podeli
Toni Richard Crisolli i Nikola Nedeljković sa pobednicima nagradnog konkursaToni Richard Crisolli i Nikola Nedeljković sa pobednicima nagradnog konkursa
Pobednik nagradnog konkursa "Imam rešenje za pametniji grad", koji je organizovala kompanija Belgrade Waterfront, je tim Energym Group sa projektom Energym, koji razvija ideju pametne teretane na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Posebno modifikovane sprave za vežbanje proizvodiće energiju koja se može distribuirati po želji. Ovaj tim osvojio je novčanu nagradu od 5.000 EUR.

Drugo mesto osvojio je tim Smart Light sa projektom EcoLight, koji predstavlja pametan sistem uličnog osvetljenja koji uz pomoć posebnih senzora reguliše svetlost i štedi energiju na nivou celog grada. Treće mesto osvojio je tim Smart Solutions, sa projektom Smart Waste Monitoring System. Ovaj projekat razvija ideju pametnih kontejnera koji prate nivo otpada i druge podatke relevantne za komunalne službe, kako bi optimizovali rute kamiona i bili alarmirani ukoliko je kontejner zapaljen. Timovi koji su osvojili drugo i treće mesto nagrađeni su sa 3.000, odnosno 2.000 EUR.

Partner projekta bio je Centar za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija ICT Hub, dok je stručni medijski partner konkursa bio poslovno-tehnološki medij Netokracija. Završna svečanost održana je u utorak (11. decembra 2018. godine) u BW Prodajnom centru.

U roku od mesec dana, koliko je trajao period prijava, na konkurs su se prijavila čak 172 pojedinca i tima sa željom da pomognu jednostavnijem svakodnevnom funkcionisanju u urbanim sredinama. Deset izabranih finalista je na završnom događaju stručnom žiriju predstavilo svoje ideje sa potencijalom da modernizuju gradska okruženja i učine ih boljim za život uz pomoć novih tehnologija, na osnovu čega su izabrani pobednici.


- Žiri je imao zaista težak posao. Videli smo mnogo motivisanih ljudi sa jakom željom da unaprede svoju okolinu i to smatramo odličnim znakom za lokalnu startap zajednicu i celu zemlju - istakao je Toni Richard Crisolli, predsednik stručnog žirija i suosnivač Smart City Education Initiative SCEI.

Kompanija Belgrade Waterfront obezbedila je i dodatni fond od 25.000 EUR za dalji razvoj ili primenu najboljih projekata, kako bi podstakla najbolje timove da dalje rade na svojim idejama, razrađuju ih i implementiraju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.