Izvor: eKapija | Četvrtak, 15.11.2018.| 15:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoren preduzetnički hab u Kragujevcu - Promovisanje poslovnog duha i podrška investitorima

Ilustracija
Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)
Privredna komora Srbije (PKS) otvorila je u Kragujevcu preduzetnički hab sa cilјem podsticanja razvoja preduzetništva u tom regionu. Reč je o savremenom poslovnom prostoru koji koristi veći broj preduzetnika, a služi promovisanju preduzetničkog duha i jačanju svesti kod mladih lјudi o mogućnostima i šansama koje nudi taj vid poslovanja.

- Otvaranjem preduzetničkog haba u Kragujevcu, drugog u okviru PKS, stvaraju se uslovi za podsticaj daljeg razvoja ženskog, omladinskog i socijalnog preduzetništva na području Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga. Hab će biti podrška i investitorima koji planiraju da posluju u ovom regionu - istakla je Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS na svečanosti u Regionalnoj privrednoj komori Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

PKS je podigla preduzetništvo na viši nivo formiranjem Parlamenta preduzetnika PKS koji je najviši organ odlučivanja preduzetnika u Srbiji. Kroz rad ovog Parlamenta preduzetnici mogu da iniciraju izmenu zakonske regulative, unapređenje ambijenta poslovanja, ali i da rešavaju i ostala pitanja od značaja za njihovo poslovanje - dodala je Branislava Simanić.

Vlada Srbije je takođe u fokus svoje politike postavila unapređenje preduzetništva i razvoj preduzetničkog duha u Srbiji. Usvajanjem Strategije za razvoj MSPP 2015-2020 i proglašenjem Godine i Decenije preduzetništva stvoreni su uslovi za podizanje nivoa preduzetništva i povećanja broja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Ovaj program podrazumeva čitav niz finasijske i nefinasijske podrške preduzetnicima, podsetila je direktorka Sektora preduzetništva PKS.

- Preduzetnički hab PKS u Kragujevcu je koncipiran tako da će biti značajna podrška ne samo potencijalnim i aktuelnim preduzetnicima već i velikim poslovnim sistemima u regionu. Od posebnog je značaja formiranje pula inovativnih kompanija koji će omogućiti preduzetnicima, korisnicima haba, da lakše definišu delatnost i program u skladu sa potrebama privrede, i uđu u lanac dobavljača velikih sistema - objasnio je Predrag Lučić, direktor RPK Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga Kragujevac.

Osnivanjem preduzetničkog haba u Kragujevcu PKS implementira novi poslovni model povećanja konkurentnosti privrede i podsticanja regionalnog razvoja.

Vladan Milić, direktor kompanije Mind LSS, u otvaranju preduzetničkog haba vidi velike mogućnosti za saradnju sa mladim preduzetnicima koji svojim kreativnim idejama i inovativnim proizvodima mogu da doprinesu razvoju kompanije. Mind grupa bila je deo kompanije Milanović inženjering koja je u Srbiji poslovala od 2001. godine, a od februara 2018. postala je deo Simens grupacije.

- Ideja Mind grupe je da na lokaciji Cerovac napravi modernu industrijsku zonu sa svim pratećim sadržajima koja će svojim proizvodima da ponovo oživi industriju centralne Srbije. Prema planovima i projektima predviđeno je da u narednih nekoliko godina zaposlimo više hiljada mladih u najmodernijem poslovnom prostoru. Upravo ovde vidimo veliki potencijal za saradnju sa preduzetničkim habom i privrednom komorom - rekao je Milić.

Biljana Planić, predsednica Udruženja poslovnih žena Vizija, u osnivanju preduzetničkog haba vidi mogućnost da preduzetnice uvek dobiju pravovremenu informaciju, da se edukuju i unaprede poslovanje, navodi se u saopštenju PKS.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.