Izvor: Tanjug | Utorak, 16.10.2018.| 13:33

Sa aplikacijom Glook fizička aktivnost pretvara se u 25% popusta za kupovinu

(Foto: hedgehog94/shutterstock)
Mobilna aplikacija Glook za samo tri meseca od kada je plasirana u Srbiji postala je jedna od najtraženijih, a jedan od njenih tvoraca, suvlasnik kompanije Run Croatia Berislav Sokač kaže da je jedinstvena u svetu i da ima potencijal da postane "svetska klasa".

Glook je aplikacija koja ima dvostruku ulogu - s jedne strane motivše ljude da budu fizički aktivni i da svaku "kap znoja" pretvaraju u "virtuelne novčiće", pomoću kojih će, s druge strane, ostvariti do 25% popusta na kupovinu u više od 200 kompanija u Srbiji. U Srbiji je tu aplkaciju "skinulo" za svega tri meseca više od 60.000 ljudi.

Da je dobro prihvaćena pokazuje i podatak, kaže Sokač, da su za samo tri meseca u Beogradu već prodati neki modeli automobila uz nižu cenu zahvaljujući toj aplikaciji i njenim korisnicima, koji su "nagrađeni za svoj trud".

- Glook je lojaliti vrednosni sistem koji je baziran na tome da podstiče stanovništvo da vozi bicikl, da se šeta ili trči, kako bi bilo što zdravije i kako bi se rasteretio zdravstveni sistem koji je već mnogo opterećen - rekao je Sokač za Tanjug.

S druge strane, dodaje on, sponzori, firme i brendovi koji podstiču zdravi način života se u "Glook zajednici" prezentuju u pozitivnom svetlu i svoje proizvode nude u obliku popusta zajednici koja zdravo živi.

Neke od kompanija koje će za trčanje dati popust su automobilski i drugi brendovi, a čitav spisak može se naći na aplikaciji Glook.

Upitan kako je nastala ideja za izradu te aplikacije, Sokač kaže da je inspiraciju pronašao u jednoj drugoj aplikaciji, koja se pojavila u Americi početkom godine i koja je motivisala građane da se kreću kako bi sakupljali kriptovalute.

- Kada sam čuo tu vest, nazvao sam svog prijatelja iz Srbije Vladimira Đođu, koji je, inače, razvio sistem za plaćanje parkinga u Beogradu, Nišu i drugim gradovima u Srbiji. Glook smo razvijali zajedno, napravili alogaritme koji mere aktivnost čoveka i pretvaraju svaku kapljicu znoja u jedan koin, odnosno novčić, koji se pretvara u popust - objasno je Sokač.

Kaže da su planovi da aplikacija u Srbiji do Nove godine dostigne više od 100.000 "skidanja", i istakao da je prošle nedelje pokrenuta i u Crnoj Gori, za vikend je aktivirana u Hrvatskoj, kao i da će u narednim mesecima biti i u Sloveniji, a onda se, dodaje Sokač, ide na američko tržište.

- Probaćemo da izađemo na američko tržište, jer se ovde radi o jedinstvenoj akplikaciji u svetu i takav sistem trenutno u svetu ne postoji. Ambiciozni smo da tu aplikaciju proširimo na svet, jer zašto ne bi jedna aplikacija iz ove regije postala svetska klasa - ističe Sokač.

Sa planovima Sokač ide i dalje, te kaže da ima ambiciozan plan da do 2028. sa svojim partnerima kupi Gugl.

To za njega, navodi, nije nedostižno, jer, kako kaže, čovek sve što zamisli može i da ostvari, a motivaciju nalazi u tome što je od amatera za manje od pet godina postao 13. čovek u svetu koji je istrčao svih šest svetskih maratona.

- Kada sam 2010. godine bio u Njujorku, odlučio sam da istrčim Njujorški maraton. Onog trenutka kada sam stao na start Njujorškog maratona to je promenilo moj život. Ja sam se nakon toga zaljubio u trčanje i odlučio sam da istrčim ostalih pet svetskih maratona i to sam uspeo, a pre toga nisam trčao ni dva kilometara. Moj primer pokazuje da se sve može, tako da zašto ne bismo jednog dana kupili i Google - zaključio je Sokač.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.