Izvor: eKapija | Četvrtak, 04.10.2018.| 15:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za realizaciju 22 inovativna projekta mala i srednja preduzeća dobila 3 mil EUR

(Foto: Gajus/shutterstock.com)
Fond za inovacionu delatnost dodelio je 3 mil EUR za realizaciju 22 inovativna projekta malih i srednjim preduzeća. Sredstva su opredeljena u okviru budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošnjavanja na osnovu sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom.

Na svečanosti koju je Fond za inovacionu delatnost organizovao 3. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci prisutnima su se obratitili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici i direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac.

U okviru Programa ranog razvoja, koji je namenjen preduzećima u uvodnoj fazi razvoja, bespovratna sredstva su odobrena za 13 inovativnih projekata u ukupnom iznosu miliona evra. Pojedinačno u okviru ovog programa preduzeća su dobila do 80.000 EUR bespovratnih sredstava, a podnete su ukupno 143 prijave. U okviru Programa sufinansiranja inovacija, koji je je namenjen preduzećima kojima su potrebna znatna finansijska sredstva za komercijalizaciju istraživanja i razvoja, sredstva u iznosu od 2 mil EUR odobrena su za 9 projekata. Pojedinačno u okviru ovog programa preduzeća su dobila do 300.000 EUR bespovratnih sredstava, a podneto je ukupno 75 prijava. Inovativni projekti za koje je odobreno finansiranje dolaze iz različitih industrijskih oblasti, a najviše iz oblasti informaciono-komunikacione tehnologije, zatim iz oblasti medicinskih i terapeutskih aparata, energetike i energetske efikasnosti. Većina podržanih posluje u Beogradu, zatim Novom Sadu i Nišu.

Za program ranog razvoja novac su dobili Food group MSP, Clever, Box system, Svezdrava rešenja, Innsono, PWNRS, UrbiGo, Heartpal Tech, Prikk Data iz Novog Sada, Pulcap, Kov Technology iz Beograda, Glass Slipper. U okviru programa sufinansiranja inovacija sredstva su dobili Alfa Klima iz Knjaževca, Composite Technology Team, NeoMedica iz Niša, MTT AERO C&RT, Photon Optronics, Coing, Biounik, Panonit iz Novog Sada,

Premijerka Ana Brnabić je predočila da se zdrava, održiva ekonomija zasniva na startap preduzećima, preduzetništvu, kao i malim i srednjim preduzećima, koja su kičmeni stub zdrave ekonomije. Preduzetnici su ljudi koji su dovoljno hrabri, uporni i veruju u svoje ideje, rekla je premijerka, dodavši da je ove godine Vlada Srbije izdvojila oko šest miliona evra za podršku inovativnim projektima.

Videćemo da sledeće godine bude više novca iz budžeta, ali i veća podrška partnera iz EU i Svetske banke, dodala je ona.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac rekao je da se ove godine finansiraju 22 od 218 prijavljenih projekata, a ukupan budžet je 4,5 mil EUR, od čega 3 mil EUR daje fond u vidu bespovratnih sredstava, a 1,5 mil EUR obezbeđuju sama preduzeća.


Van Gelder: Srbija postavila inovacije kao imperativ

Regionalni direktor Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder ocenila je da inovacije kroz otvaranje radnih mesta značajno utiču na privredni rast, ali da su najčešće dva razloga zašto se u tome nekad ne uspe.

Kompanije se teško odlučuju na inovacije i prihvatanje novih tehnologija, a država se teško odlučuje da finansira inovativna rešenja, ukazala je Van Gelder i dodala da je Srbija u tome izuzetak.

Prema njenim rečima, Srbija je jedna od prvih država u regionu koja je odlučila da inovacije postavi kao imperativ.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je Unija bila prvi partner Fonda za inovacionu delatnost kada je osnovan 2011. godine i da je odobrena donacija od 8,4 mil EUR kada je finansirano 55 inovativnih projekata.

Fabrici je napomenuo da su prihodi koji su ostvareni i radna mesta koja su otvorena, nadmašila sva očekivanja.

Fond za inovacionu delatnost ima za cilj da jača veze između istraživačke zajednice i inovativnih preduzeća i u tom smislu pokrenuo je Program saradnje nauke i privrede i Inovacione vaučere kako bi ih podstakli da kroz zajedničke razvojne projekte stvore inovativne proizvode sa tržišnom primenom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.