Izvor: Beta | Ponedeljak, 17.09.2018.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Brnabić za 2019. najavila 60 mil EUR ulaganja u inovativno preduzetništvo

Ilustracija (Foto: Gajus/shutterstock.com)
Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas da Srbija planira da nastavi sa izgradnjom startap i inovacionih centara i najavila da će Vlada Srbije sledeće godine uložiti 60 mil EUR u inovativno preduzetništvo.

Brnabić je tokom posete evropske komesarke za digitalnu ekonomiju i društvo Marije Gabrijel Naučno-tehnološkom parku Beograd, kazala da je dalji plan decentralizacija sličnih projekata.

- Ne trebaju, naravno, celoj Srbiji naučno-tehnološki parkovi ovakvih kapaciteta, ali ćemo se truditi da izgradimo startap centre. Prošle nedelje smo imali potpisivanje ugovora za centre u Subotici, Pirotu, Kruševcu, a nadam se da ćemo takve izgraditi i u Čačku i Vršcu - rekla je Brnabić.

Brnabić je dodala da se nada da će od sledeće godine biti formiran poseban fond za nauku i da je zakon kojim se on formira trenutno u skupštinskoj proceduri.

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel je kazala da je impresionirana rezultatima Naučno-tehnolološkog centra i najavila da će od sledeće godine Evropska unija preuzeti finansiranje Naučno-tehnološkog parka u Beogradu u iznosu od 1,5 mil EUR, koje je do sada finansirala Vlada Švajcarske.

- Devet kompanija je uspostavilo međunarodnu saradnju, dve distributere za tržište SAD, a sada je u NTP Beograd zaposleno oko 1.000 ljudi. Ovde se ne radi samo na idejama, već i realizaciji - rekla je Gabriel.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović podsetila jer da se za različite projekte kroz IPA fondove u Srbiju investira oko 200 mil EUR godišnje, a da startapovi i inovacije postaju sve važniji deo tog finansiranja.

- Od 2013. godine do danas oko 24 mil EUR bespovratno je namenjeno za inovativno preduzetništvo... Važno je, ipak, da se inovativna delatnost ne oslanja isključivo na grantove i budžetska sredstva, već da u budućnosti možemo da računamo i na povoljne komercijalne kredite, uz podršku evropskih fondova - rekla je Joksimović i dodala da su u toku pregovori za IPA 2018. i da ona očekuje značajniji paket za inovativnu delatnost, oko 7,5 mil EUR od EU.

Vršilac dužnosti direktora Naučno-tehnološkog parka Gordana Danilović Grković je podsetila da su tu instituciju osnovali Srbija, Grad Beograd i Univerzitet u Beogradu i da se u njemu nalaze ne samo domaće kompanije, već i one iz Švajcarske i Italije.

- Trenutno se u Naučno-tehnološkom parku nalazi 65 kompanija u kojoj radi više od 60 inžinjera, koje su ove godine prihodovale skoro 16,5 mil EUR - rekla Danilović Grković i dodala da u proteke dve godine beleže ubrzan rast izvoza i profita.

Pred gostima Naučno-tehnološkog parka održane su i prezentacije nekoliko kompanija i njihovih projekata.

Generalni direktor firme Novelic je predstavio projekat radara koji meri milimetarske talasne dužine, pomoću kog se mogu meriti vitalne funkcije ljudi ili životinja, pomoćnica direktora za Istraživanje Instituta BioSense projekat digitalne farme, a profesor Branko Kolundžija 3-D elektromagnetnog modelovanja, koje se, izmedju ostalog, može upotrebiti za rano detektovanje raka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.