Izvor: eKapija | Utorak, 11.09.2018.| 15:55

Dodeljeno 89 miliona dinara za otvaranje regionalnih startap centara u Kruševcu, Subotici i Pirotu

Sa potpisivanja ugovora
U Beogradu su potpisana prva tri ugovora za otvaranje regionalnih inovacionih startap centara u Kruševcu, Subotici i Pirotu. Ovi projekti vredni su ukupno 89 miliona dinara.

- Ako želimo da imamo uspešne mlade inovatore, buduće tehnološke preduzetnike, startap kompanije, moramo da omogućimo mladima da imaju najmoderniji prostor i opremu za rad. Upravo će to dobiti u regionalnim inovacionim startap centrima - rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović.

Kako je istakao, osim najmodernije opreme, korisnici regionalnih inovacionih startap centara imaće na jednom mestu svu stručnu, mentorsku i konsultantsku podršku za realizaciju svojih preduzetničkih ideja - najbolje predavače i mentore koji će im pomoći da svoje ideje pretvore u konkretne proizvode i usluge, a koje mogu da pronađu svoje mesto na domaćem i globalnom tržištu.

On je istakao da se otvaranjem regionalnih inovacionih startap centara daje jednaka šansa mladima u celoj Srbiji.

- Želimo da mladi ostanu u Srbiji i da ovde otvaraju svoje startap kompanije - rekao je ministar navodeći da je budžet za podršku inovacijama u Republici Srbiji povećan pet puta i da se u zvaničnom izveštaju o inovacionim performansama evropskih zemalja, koji svake godine, na osnovu podataka UN, Eurostata i OECD, objavljuje Evropska komisija, Republika Srbija prvi put nalazi ispred osam članica EU, među kojima su Mađarska, Grčka, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Slovačka.

U saopštenju Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj se dodaje, da je raspisan javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara, ukupne vrednosti 250 miliona dinara.

Sredstva se dodeljuju za adaptaciju prostora, nabavku opreme i realizaciju programa rada i upravljanja regionalnim inovacionim startap centrima Republici Srbiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.