Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.07.2018.| 15:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanije sve više ulažu u startap biznise - Brzi razvoj tehnologije stvara sinergiju "malih" i "velikih"

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Gajus/shutterstock.com)
Startap zajednica u Srbiji uspešno se razvija proteklih nekoliko godina. Novi proizvodi i usluge, prvenstveno u sektoru visokih tehnologija i inovacija, osvajaju domaće i međunarodno tržište, a uz značajan rast broja firmi i projekata, sve su brojniji i programi podrške, kako države, domaćih i međunarodnih fondova, tako i velikih kompanija i multinacionalnih korporacija.

Kompanijski biznis inkubatori i akceleratori, namenjeni prvenstveno startap firmama i mladim preduzetnicima, podržavaju ova preduzeća finansiranjem njihovog razvoja, ali i edukacijom, razmenom iskustava i mentoringom. Tako, s jedne strane, pomažu njihov rast i proboj na tržište, a s druge dobijaju nove ideje za svoje poslovanje, pa i potencijalne poslovne partnere za budućnost.

Zoja Kukić, direktorka Startit-a, organizacije koja se već godinama bavi razvojem startap zajednice, kaže u razgovoru za eKapiju da su kompanijski programi za startape posebno zanimljivi za timove kojima, na neki način, korporacija može biti klijent ili im može olakšati brži pristup tržištu.

- Ovakvi kompanijski biznis inkubatori i akceleratori su dobar put da startapi shvate kako razmišljaju korporacije, da vide njihov sistem iznutra, ali i da skraćenim putem dođu do direktne saradnje i prodaje svojih usluga. Ipak, startap kompanije treba pažljivo da biraju programe u kojima bi učestvovale, jer može da se desi da sugestije i promene koje zahtevaju u korporaciji upravo učine da izgube one aspekte svog poslovanja koji su ih činili inovativnim i drugačijim - napominje naša sagovornica.

Startit je i glavni nacionalni partner Telekoma Srbija u okviru saradnje ove kompanije sa startap ekosistemom. Naime, kako u Telekomu kažu za eKapiju, oni podržavaju tehnološko preduzetništvo i sarađuju sa startap zajednicom kroz saradnju sa nacionalnim partnerima i pokretanje sopstvenih programa.

- Čvršćem povezivanju sa startap ekosistemom već nekoliko godina daje se jasan prioritet u okviru strateškog opredeljenja i delovanja kompanije. Telekom zapravo već desetak godina sarađuje na neki način sa firmama koje mogu da se označe kao startapi, a formirano je i posebno odeljenje koje se bavilo partnerskom saradnjom sa malim i srednjim preduzećima koja su imala gotov proizvod ili su tek bila na putu da svoju ideju prevedu u održiv komercijalni servis - kažu u Telekomu Srbija i dodaju da istovremeno nastoje da pozitivno deluju na razvoj startapa na nivou cele grupacije, pa je tako mtel Crna Gora pokrenuo "mtel Digitalnu fabriku", prvi co-working prostor i hab za razvoj inovativnih tehnoloških proizvoda u toj zemlji.

(Foto: Ditty_about_summer/shutterstock.com)
Telekom Srbija otpočeo je saradnju sa startap zajednicom u uverenju da je ulaganje u taj ekosistem veoma važno za razvoj kako telko industrije, tako i svih ostalih sektora koji će pre ili kasnije biti zahvaćeni digitalnom transformacijom.

- Ulaganje u tržište na takvim osnovama ima pozitivan efekat za sve aktere u ekosistemu: preduzetničke timove, srednja preduzeća, manje organizacije, velike institucije, poslovne procese, razvoj ljudskog kapitala, kao i na proces obrazovanja i usvajanja inovacija u svim oblastima. Kompanija se upravo time rukovodila kada je pokretala saradnju sa Startitom i 2016. godine organizovala zajednički program podrške za mlade tehnološke preduzetnike - "mts startap ubrzanje" - navode iz Telekoma Srbija.

Uspešna saradnja poslovnih sistema i startapa

Saradnja "velikog biznisa" i mladih preduzetnika, odnosno startap kompanija, ako se dobro izvede, može biti odlična prilika za obe strane, gde svaka daje najbolje od sebe, smatra Zoja Kukić.

- Veliki ulažu resurse i imidž, mladi inovativnost i agilnost. Konkretnije, startapi kroz ovakve programe dobijaju kredibilitet saradnjom sa velikom kompanijom, dobijaju prvog velikog klijenta, a često i podršku u vidu finansijskih i drugih resursa kompanije - pristupa proizvodnji, medijskoj podršci i slično. S druge strane, velikima ova vrsta saradnja odgovara jer dobijaju uvid u nove projekte u svojim oblastima, što može da učini njihove proizvode inovativnijim i izazovnijim. Takođe, pomaže im da podmlade kulturu i prilagode je agilnijim načinom razmišljanja - navodi direktorka Startita, uz napomenu da "iako zvuči odlično, ovakav tip sinergije nije lako postići, upravo zbog velikih razlika u načinu razmišljanja i pristupu građenju proizvoda kod obe strane".

- Česti su i programi koje korporacije kreiraju na brzinu i koji možda poboljšaju imidž kompanije, ali uglavnom imaju malo rezultata na polju inoviranja i proširivanja proizvoda - podseća Zoja.

Kompanijski programi podrške startapima u poslednje vreme postaju sve brojniji i pokreću ih firme u najrazličitijim oblastima - od velikih holdinga, preko telekomunikacionih operatera i finansijskih institucija, pa sve do proizvođača hrane i pića. Na pitanje koji su glavni razlozi naglom približavanju dva sektora, Zoja Kukić odgovara da je jedan od glavnih faktora brzi razvoj tehnologije.

- Tehnologija sve brže menja svet oko nas i mnogi tržišni lideri polako gube svoje pozicije - Kodak je nestao pojavom digitalnih fotoaparata, video klubovi su izumrli kroz onlajn servise za gledanje filmova, tradicionalni proizvođači automobila kaskaju za tehnološkim kompanijama u razvoju samovozećih automobila... Digitalna transformacija je sve prisutnija i velike kompanije pokušavaju da nađu način da se prilagode brzim tehnološkim promena, a njihove često vrlo trome organizacione strukture nisu u stanju da se tako naglo promene - navodi sagovornica eKapije.

(Foto: dotshock/shutterstock.com)
Sličnog mišljenja su i u Telekomu Srbija, gde ističu da treba imati u vidu da je zajednica još uvek veoma mlada, ako se uzme u obzir da tek desetak godina unazad postoje neki oblici strukturirane podrške za razvoj tehnološkog preduzetništva.

- Pojedini veliki poslovni sistemi, među kojima je i Telekom Srbija, u ovom trenutku su u procesu intenzivne razmene sa startap ekosistemom, koja je zasnovana na principima otvorenosti i kolaboracije. Dinamika promena koje digitalni servisi izazivaju je toliko intenzivna da nijedna korporacija koja želi da ostane konkurentna na tržištu ne sme sebi da dozvoli da ostane po strani od procesa inoviranja u svojoj oblasti poslovanja - navode u razgovoru za eKapiju.

Delta Holding je ove godine odlučio da pokrene Delta Biznis inkubator, kojim želi da podrži startap kompanije, ali i još neformalne timove i ideje iz oblasti poljoprivrede, nekretnina, distribucije i logistike, oblasti kojima se bavi i kompanija. Prema rečima Ane Brzaković, menadžerke za eksterne komunikacije Delta Holdinga, glavni razlog je to što "već 27 godina uspešno kreiramo i razvijamo biznise, a da biste napredovali morate stalno da inovirate i da pokrećete nove programe i projekte".

- Postoji toliko kreativnih i sposobnih ljudi koji mogu da ponude nova rešenja za različite probleme na tržištu. Ulaganjem u njih razvijamo se zajedno i mi i tim koji će dobiti podršku da realizuje svoju ideju i gradi svoj biznis. Pošto je i za sve nas u Delti ovo novo iskustvo, očekujemo da kroz ceo proces i sami mnogo naučimo, a i da bar jedan od startapa koji su ušli u Delta Biznis Inkubator kroz određeno vreme postane uspešan biznis - ističe sagovornica eKapije.

Mentoring, finansije, kontakti...

Za ovogodišnji, prvi po redu, Delta Biznis Inkubator, stigle su 163 prijave, od čega najviše iz oblasti poljoprivrede, a zatim nekretnina, distribucije, pa logistike.

- Naš interni komitet za inovaciju i digitalnu transformaciju u Delti izabrao je 27 timova koji su prošli u sledeći krug selekcije i njih smo pozvali da svoju ideju predstave komisiji koja je odabrala 7 startapa koji ulaze u Delta Biznis Inkubator. Svi odabrani startapi su iz naših oblasti poslovanja, jer njima možemo da pružimo adekvatne mentore, kontakte, znanje i resurse - navodi Ana Brzaković.

Svaki tim dobija mentore iz oblasti u kojoj se razvija, a jednom nedeljno imaće sastanke i sa biznis konsultantom i prisustvovaće edukaciji na neku od biznis tema (marketing, PR, finansije, prodaja). Takođe, radiće na zadacima koji će im pomoći da razviju svoj proizvod ili uslugu.

(Foto: Gajus/shutterstock.com)
- Mentori su prošli edukacije o startapima kako bi sa timovima radili na način koji je njima relevantan, a ne iz perspektive velike kompanije. Osim toga, ukoliko je nekom potrebno da testira svoj proizvod ili uslugu na našem imanju, to će mu biti omogućeno. Ako su im potrebni eksterni kontakti, zakazaćemo im sastanke sa relevantnim ljudima - ističe Ana Brzaković.

U Telekomu Srbija primećuju da iz godine u godinu kroz program "mts startap ubrzanje" prolaze timovi sve spremniji da naprave ozbiljan prodor u svojim industrijama i da izazovu veoma ozbiljne globalne aktere.

- Do ovog programa stižu oni timovi koji prethodno prođu kroz veoma zahtevan obrazovni proces u okviru Startap akademije, a koja ima nekoliko krugova selekcije. Za šesti ciklus Startap akademije prijavilo se više od 100 timova, tako da interesovanje svakako postoji.

Krajem maja je i kompanija Mastercard najavila pokretanje akceleratora, nove inicijative koja ima za cilj brži razvoj industrije finansijskih tehnologija (FinTech). Akcelerator je osmišljen tako da funkcioniše u simbiozi sa već uspešnim kompanijskim StartPath programom za podršku startapovima.

- Ideja je da kompanija pomogne ambicioznim igračima iz FinTech sektora time što će im pružiti podršku prilagođenu njihovim potrebama, a koja uključuje pristup uvidima, alatima, tehnologijama i investicijama potrebnim za podršku inovacijama. Program je otvoren za sve brzorastuće FinTech igrače kojima je potrebna specijalizovana podrška kako bi razvili i dodatno unapredili svoj biznis - navode iz Mastercarda u razgovoru za eKapiju.

Svojevrstan inkubatorski program pokrenula je u martu 2017. godine i kompanija PepsiCo, koja kroz novi poslovni pristup - "Poslovanje sa svrhom" želi da se fokusira na transformaciju portfolija proizvoda i ponudu zdravijih opcija.

- Nutrition Greenhouse program je deo takve opredeljenosti kompanije, okrenutosti inovacijama i saradnji sa preduzetnicima koji utiču na buduće oblikovanje industrije hrane i pića. Ideja je bila da pozovemo preduzetnike iz cele Evrope da učestvuju u inkubatoru kreiranom radi rasta i razvoja brendova u nastajanju, a koji su usredsređeni na zdravu ishranu i zdrav način života. Svaka od odabranih kompanija dobija novčanu podršku i priliku da radi sa mentorima kompanije PepsiCo, čija ekspertiza će im pomoći u prevazilaženju tržišnih izazova i ostvarivanju rasta i punog potencijala - objašnjava u razgovoru za eKapiju Ljiljana Radosavljević, menadžer korporativnih komunikacija kompanije PepsiCo za područje Zapadnog Balkana.

U prvoj sezoni je na osnovu kvaliteta proizvoda, njihovog fokusa ka zdravijim opcijama, kao i prilagodljivog poslovnog modela i jedinstvenosti na tržištu PepsiCo je odabrao osam kompanija, a ove godine će učestvovati 10 firmi. Iz čitave Evrope se prijavilo 167 kompanija, među kojima i četiri startapa iz Srbije.

Najavljena i podrška države

Većina kompanija sa kojima je razgovarala eKapija planira da svoje programe podrške startapima, odnosno biznis inkubatore i akceleratore, razvija i u narednim godinama. Veruju da startap zajednica ima lepu budućnost, pa tako Telekom Srbija razmatra različite koncepte startap akceleratora, od onih specijalizovanih za jednu oblast, do onih koji su više fokusirani na pružanje mentorstva, skaliranje, pripremu za izlazak na veća tržišta.

- Na osnovu iskustava iz saradnje sa startap ekosistemom, usredsređivanje na jednu oblast, kao što je recimo IoT, može doneti pozitivne rezultate za sve aktere - smatraju u Telekomu.

Značaj povezivanja prepoznale su i institucije, pa je tako na nedavnom sastanku predsednice Vlade Srbije i predstavnika privrede održanom u Naučno-tehnološkom parku (NTP) u Beogradu zaključeno da država treba da pomogne razvoj proizvodnih kapaciteta startap kompanija i njihovo povezivanje sa velikim privrednicima.

Startapi sa nestrpljenjem očekuju realizaciju ovih najava i ponavljaju da bi im verovatno najveću podršku predstavljalo povoljno poslovno okruženje i propisi koji ih neće sputavati u razvoju poslovanja i saradnji sa partnerima iz celog sveta.

Marko Andrejić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE