Izvor: Blic | Subota, 30.06.2018.| 13:43

Ono Bikes osvaja Bliski istok - Električni bicikli iz Beograda zainteresovali i Porsche

(Foto: Mirko Nahmijas)
Srpski proizvođač elektro-bicikala i bicikala Ono Bikes, nakon zapaženog uspeha modela Archont i pozicioniranja na globalnom tržištu kao jednog od najzanimljivijih novih brendova u biciklističkoj industriji, nastavio je da niže uspehe na međunarodnoj sceni.

Tim se nedavno vratio iz Abu Dabija, gde su bili deo StartAD, prestižnog akceleratorskog programa u okviru američkog univerziteta NYU, našli su partnere u UAE i uskoro očekuju početak saradnje.

- StartAD program bio je izuzetno intenzivan. Osim rada sa mentorima i unapređivanja naših poslovnih, proizvodnih, marketinških i prodajnih strategija, fokus je bio na pronalaženju potencijalnih partnera na tržištu Ujedninjenih arapskih emirata. Dubai i Abu Dabi su podjednako zanimljivi, biciklistička infrastruktura se razvija velikom brzinom u oba grada, a strategija prelaska na električna vozila u narednoj deceniji se već uveliko implementira. Za sada smo pronašli četiri zainteresovana partnera u ova dva grada i očekujemo početak saradnje u drugoj polovini godine - rekao je Sani Migati, šef operative Ono Bikes.

Ipak, pažnju investitora privukao je treći i najnoviji projekat kompanije Ono Bikes, takozvana Kargo rikša. Masdar City, budući svetski centar CleanTech industrije, istoimeni univerzitet i kompanija koja stoji iza čele priče, ponudili su timu nešto što se teško odbija...

- Projekat Masdar City je fascinantan, a osnovna ideja je da se izgradi prvi grad na planeti koji će u potpunosti biti energetski samoodživ i bazirati se isključivo na obnovljivim izvorima energije. Vozilima na fosilna goriva neće biti dozvoljen ulaz, a očekuje se da do završetka radova 2030. grad naseli 50.000 ljudi, većinom inženjera. Institut i Univerzitet Masdar su ispostava prestižnog američkog MIT, čije će laboratorije, istraživači i ekspertsko znanje i iskustvo biti na raspolaganju našem timu prilikom daljeg razvoja i realizacije kargo rikše, ukoliko prihvatimo poziv. Finansijska sredstva su dostupna bez unapred postavljenih ograničenja, a ceo tim bio bi relociran u Masdar, odnosno Abu Dabi, na šest meseci. Masdar grupa je deo jednog od najvećih svetskih investicionih koncerna - Mubadala grupacije, pa bi nam, ukoliko prihvatimo poziv i prođemo kroz program, vrata većine svetskih tržišta bila širom otvorena - objasnio je Marko Šćepanović, izvršni direktor kompanije Ono Bikes.

U međuvremenu, prvi model kompanije Ono Bikes, jedinstveni Archont, zapazio je nemački autoindustrijski gigant.

- Kompanija Porsche pozvala nas je da budemo deo njihovog akceleratorskog programa, što nam je još jedna značajna potvrda da radimo dobar posao i motivacija da nastavimo sa daljim razvojem - izjavio je Saša Šćepanović, dizajner u kompaniji.

Najveća želja mladog tima Ono Bikes jeste da biznis zadrže i razvijaju u Srbiji.

- Ipak, sve više primamljivih ponuda dolazi iz inostranstva, dok ozbiljnu ponudu iz Srbije još čekamo - zaključio je Marko Šćepanović.

Poziv Porschea je usledio nakon velikog uspeha i ulaska njihovog drugog projekta - Odo Ride, u Climate KIC akcelerator.

- Odo Ride je projekat savremenog, održivog transporta ljudi u urbanim sredinama budućnosti, na kom radimo poslednjih godinu dana. Projekat je dobio finansije od najvećeg evropskog akceleratora za klimatske promene Climate KIC. Radi se o taxi biciklima, odnosno vozilima na kombinovani biciklistički i električni pogon sa solarnim panelom kao izvorom energije. Sastavni deo ovog projekta je i razvoj softvera u vidu mobilne aplikacije za korisnike i web aplikacije za poslovne klijente - istakao je Šćepanović.

Ono Bikes podsetimo, bio je prošle godine u najužem izboru za nagradu za investiciju godine u Srbiji Aurea 2017, koju dodeljuje naš portal.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.