Izvor: Tanjug | Utorak, 26.06.2018.| 10:40

Srpski startap Solagro u 15 najboljih na takmičenju PowerUP

Srpski startap Solagro ušao je sa svojom inovativnom presom za reciklažu u 15 najboljih startapova od ukupno 300 evropskih timova koji su se prijavili na prestižno PowerUP! takmičenje iz oblasti čiste tehnologije i energetske efikasnosti, u organizaciji evropske kompanije InnoEnergy.

Na finalu održanom u Pragu, pred preko 200 predstavnika industrije i investicionih fondova, Solagrov tim u sastavu Nemanja Janić, Marko Kaličanin i Đorđe Đorđević, zainteresovao je investitore iz Grčke, Mađarske i Bugarske, sa kojima će nastaviti dalje pregovore oko plasiranja proizvoda na tržište EU.

Kako se navodi u saopštenju evropske kompanije InnoEnergy, ovo je veliki uspeh za Srbiju, jedinu zemlju izvan Evropske Unije koja je imala predstavnika na PowerUp!-u.

Solagrova pametna presa je mašina za presovanje limenki koja komunicira sa korisnicima, objašnjavajući im kako da recikliraju, a nakon završetka procesa poklanja korisniku određeni kod koji treba uneti u mobilnu aplikaciju Solagro - budućnost reciklaže, koja ga konvertuje u poene. Kada sakupi dovoljno poena, korisnik osvaja neku od vrednih nagrada koje obezbeđuju Solagrovi partneri, navodi se u saopštenju.

- Ostvarili smo bitne, neposredne kontakte sa investitorima, koji nam mogu pomoći u daljem razvoju našeg proizvoda, dok investicioni fond Green for Growth za sada prednjači u namerama. Bila nam je čast da predstavljamo Srbiju u samom vrhu evropske 'cleantech' scene - izjavio je Nemanja Janić iz Solagra.

Inače, prvu nagradu na ovom takmičenju u vrednosti od 30.000 EUR osvojio je startap Zubax Robotix iz Estonije, drugu od 10.000 EUR WellParko iz Litvanije, a treću u iznosu od 5.000 EUR Neuron Soundware iz Češke.

Podsetimo, startap Solargo našao se u najužem izboru za ovogodišnju nagradu za investiciju godine u Srbiji Aurea, koju dodeljuje naš portal.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.