Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 11.06.2018.| 11:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na konkurs za finansiranje razvoja i inovacija stiglo 218 prijava - Dodeljeno i 116 inovacionih vaučera

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je na konkurs za program ranog razvoja i program sufinansiranja inovacija, koji je trajao od 2. aprila do 1. juna, pristiglo ukupno 218 prijava, a da su zainteresovani mogli da konkurišu za sredstva do 400 miliona dinara.

Popović je naveo i da je njegovo ministarstvo dodelilo 116 inovacionih vaučera za 100 kompanija u iznosu od 72 miliona dinara i da država na taj način podstiče saradnju firmi, malih i srednjih preduzeća s jedne, i naučnih instituta i fakulteta s druge strane.

- Njih dobijaju mala i srednja preduzeća, ali mogu da ih koriste isključivo za plaćanje usluga naučno-istraživačkih organizacija ili fakulteta. Na taj način promovišemo saradnju nauke i industrije. Vrednost jednog vaučera iznosi 800.000 dinara i jedna kompanija može dva puta da se kandiduje, a sve se realizuje preko Fonda za inovacionu delatnost - rekao je on.

Popović ističe da je važno što više povezati nauku i privredu, jer "nauka nije za police u biblioteci, već za privredu i industriju". On napominje da se, nažalost, u Srbiji i dalje najvećim delom nauka finansira iz državnih sredstava, za razliku od Švajcarske gde se 90% svih istraživačkih i naučnih projekata finansira iz industrije.

- To je nama cilj, Srbija je na dobrom putu, jer nauka treba da bude usmerena na razvoj inovacija i naučnih saznanja koja će omogućiti lakši život ljudima - ocenio je Popović.

On je istakao i da je budžet za inovacije u 2018. godini povećan pet puta, što pokazuje da je vlada prepoznali značaj inovacija i potencijal koji Srbija ima u inovacijama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.