Izvor: eKapija | Petak, 02.03.2018.| 15:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

USAID podržava inovacije u srpskoj prehrambenoj industriji - Rast prodaje i izvoza kroz inicijativu Premium Food Design Hub 2018

Ilustracija (Foto: Goran Bogicevic/shutterstock.com)
USAID Projekat za konkurentnu privredu pokrenuo je novi koncept podrške proizvodnji prehrambenih proizvoda visoke vrednosti, kako bi podržao inovacije u srpskoj prehrambenoj industriji. Cilj inicijative Premium Food Design Hub 2018 je da omogući raznovrsniju ponudu takozvanih premium proizvoda, na domaćem i stranim tržištima. Ovo unapređenje bi trebalo da bude ostvareno razvojem jedinstvenog biznis modela po uzoru na akceleratore, čijom primenom će podršku, odnosno direktnu tehničku pomoć, dobiti 16 proizvođača hrane.

Četiri biznis akceleratora - Impact Hub, Nova Iskra, Desing Taste Center i Business Innovation Programs - prepoznata su kao preduzetnički centri koji imaju kapacitet da pruže različite usluge firmama i startapima koji se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda vrhunskog kvaliteta. Zato su odabrani kao ključni partneri u ovoj aktivnosti.

- Preduzetnicima u prehrambenoj industriji, sa idejama za inovativne proizvode, potrebna je podrška u razvoju proizvoda visoke vrednosti koji će biti u skladu sa trendovima na tržištu i potrebama potrošača. Kroz program podrške proizvodnji prehrambenih proizvoda vrhunskog kvaliteta, četiri akceleratora će direktno pomagati malim i srednjim preduzećima da uđu na nova, maloprodajna i HoReCa ciljana tržišta koja pružaju priliku za uvećanje profita i rast proizvodnje - rekao je Aleksandar Pavlović, direktor USAID Projekta za konkurentnu privredu, na predstavljanju inicijative Premium Food Design Hub 2018.

Kroz rad sa akceleratorima biće razvijen poslovni model koji je namenjen podršci industriji prerade hrane u oblasti razvoja i dizajna novih premium proizvoda. Cilj ovog programa je da privuče domaće i strane potrošače i dovede do veće prodaje i izvoza, a glavne oblasti podrške su: tehnologija prerade hrane, dizajn proizvoda, pristup finansiranju i marketinški alati.

Sa predstavljanja incijative
- Verujemo da su inovativni poslovni modeli i rešenja ključni za jačanje industrije prerade hrane i povećanje konkurentnosti i profitabilnosti. Pozivamo sve zainteresovane preduzetnike i preduzeća iz prehrambene industrije da se prijave za ovaj inovativni program - rekla je Marijana Simić, menadžerka projekta u akceleratoru Business Innovation Programs koji će tokom realizacije ove inicijative raditi sa pet korisnika, a prijave su otvorene do 1. aprila.

Nevena Simić, menadžerka projekta iz Impact Huba Beograd, istakla je da će program edukacije u ovom akceleratoru trajati od 3 do 6 meseci i da će sa svojih pet korisnika raditi uglavnom na kvalitetu i dizajnu proizvoda, kao i na unapređenju online prodaje i povezivanju sa startap zajednicom. Prve aktivnosti počinju MeetUp-om već u ponedeljak, 5. marta.

Marketing menadžerka kompanije Desing Marija Tomić navela je da će radionice i treninge za svoje korisnike organizovati u Desing Taste Centru koji se nalazi u Naučno-tehnološkom parku Beograd na Zvezdari. Njihov rok za prijave je 12. mart, dok će Nova Iskra svoj poziv raspisati 8. marta. Kako je rekao Kristijan Šujević, jedan od suosnivača ovog kreativnog haba, prijavljivanje će trajati do 26. marta, a tri učesnika projekta biće izabrana 9. aprila.

Detaljne informacije o proceduri i kriterijumima za prijavljivanje nalaze sa na sajtovima akceleratora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.