Izvor: eKapija | Ponedeljak, 27.11.2017.| 13:20

Mađarski startap pobednik PowerUp! takmičenja - Predstavljena inovativna rešenja u oblasti održive energije

Sa finala takmičenja u Budimpešti
Kompanija HeatVentors iz Mađarske pobednik je ovogodišnjeg PowerUp! takmičenja, koje je namenjeno inovativnim startap preduzećima. Kako su naveli organizatori, Rita Farkas i Zoltan Andraši predstavili su inovativno rešenje za skladištenje toplotne energije koristeći materijale koji menjaju agregatno stanje, čime se može uštedeti 90% prostora i 20 do 40% energije, uz period povrata investicije od šest meseci do dve godine. Tehnologija ima raznovrsne primene za skladištenje toplotne energije: od zamrzavanja do hlađenja i grejanja, obnovljivih izvora, industrijskih tehnologija i solarnih termoelektrana.

HeatVentors nagrađen je sa 20.000 EUR i šansom da pristupi prestižnom InnoEnergy Highway akceleratoru.

- Pobednički tim je odgovorio na jedan od najvećih problema u energetskom sektoru - potrebu za efikasnim rešenjima za skladištenje energije. U ovoj oblasti, ta tema je ‘sveti gral’ i najveći izazov - rekao je Lukas Svirc, predsednik žirija i direktor poslovnog razvoja kompanije Inno Energy za Centralnu Evropu.

Drugo mesto i nagrada od 10.000 EUR pripali su FLASC-u, projektu sa Malte, koji predstavlja uređaj za skladištenje energije koji se postavlja na plutajuće konstrukcije. VIA ALTA iz Češke, tehnologija proizvodnje biogoriva od biorazgradivog otpada, osvojila je treće mesto i nagradu od 5.000 EUR.

Na finalu održanom u Budimpešti, 12 najboljih startapova predstavilo je svoje ideje i projekte pred stručnim žirijem, investitorima i predstavnicima medija. U pitanju su pobednici prethodno održanih regionalnih takmičenja u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Grčkoj. U konkurenciji je bilo 158 timova iz 24 zemlje Centralne Evrope, uključujući i Srbiju. Ulog je bio veliki, s obzirom da je Highway akcelerator jedan od najboljih programa u oblasti čiste tehnologije u Evropi.

- Vrlo aktivno pomažemo - odobravamo biznis model i proveravamo da li je kompaniji potreban prodavac. Trudimo se da se ne mešamo previše, već da pokažemo rešenja i otvorimo vrata, i tako obezbedimo pristup našim poslovnim i akademskim partnerima širom Evrope. To je glavni cilj Power Up!-a - rekao je Jakub Miler, izvršni direktor Inno Energy-a za Centralnu Evropu, koji je organizovao takmičenje.

Učešće u Highway akceleratoru garantovano je Mebiusu, osvajaču vajld karte, posebne nagrade koju dodeljuje MOL Group kao globalni partner.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.