Izvor: eKapija | Četvrtak, 23.11.2017.| 15:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pomoć države presudna u početnoj fazi razvoja startap firmi

Sa međunarodnog seminara Inovacije i preduzetništvo
Sa međunarodnog seminara Inovacije i preduzetništvo
Startap preduzetnici u Srbiji mogu da budu globalno uspešni i da privuku velike investicije ukoliko se fokusiraju na razvoj softvera i proizvoda koji prave velike promene u životima građana i rešavaju dosad nerešene probleme, a podrška države ključna je za stvaranje povoljnog ekosistema za razvoj startap zajednice, rečeno je na međunarodnom seminaru koji su organizovali Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i ambasade zemalja MIKTA platforme - Meksika, Indonezije, Turske, Koreje i Australije.

Kako se navodi u saopštenju NALED-a, učesnici su uz pohvale za srpski IT sektor izneli i niz sugestija.

- Softverska industrija Srbije je poznata po inovacijama. Čak 6.000 ljudi zaposleno je u 2.000 kompanija i taj broj stalno raste, ali je potrebno da povećate i broj diplomiranih IT stručnjaka jer je globalna potražnja za visokoobrazovanim kadrovima za kompjuterske nauke veća od ponude - izjavio je dr Rajnhard Šol iz Međunarodne telekomunikacione unije.

Predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić naglasio je da će inicijative poput poreskog oslobođenja u prvoj godini poslovanja, reforme sistema paušalnog oporezivanja, kao i izrada registara neporeskih nameta i procedura biti prvi koraci u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za startap i pomoći da podstaknemo inovativnost i kreativnost mladih u Srbiji.

- Broj otvorenih preduzetničkih radnji opao je za trećinu u poslednjih 10 godina, a odnos otvorenih i ugašenih firmi sa 10:1 na 3,5:1. Želimo da preokrenemo taj trend jer su startap firme najveći generatori zapošljavanja i statistike razvijenih zemalja pokazuju da oni koji opstanu u prvih pet godina povećaju broj zaposlenih i do 60% – zaključio je Đokić.

Seminar je otvorio ambasador Turske u Srbiji Tandžu Bilgič, a o meksičkim iskustvima u kreiranju poslovnog okruženja i preduzetničkog društva govorio je ambasador ove zemlje Marko Antonio Garsija Blanko.

Generalni direktor Startap alijanse Koreja (Start-up Alliance Korea) Lim Jung Vok naglasio je da je za razvoj preduzetništva bitan razvoj preduzetničke kulture, podsticajna regulativa, uključivanje iskusnih preduzetnika kao mentora početnicima, a posebno je značajan lakši pristup novcu za ulaganje, jer je malo ko spreman na rizik da finansira startap.

- Za uspeh u ovoj oblasti potrebno je da Srbija pokrene program finansijske podrške startap firmama u ranoj fazi, kao što je to uradila Koreja koja sada ima Ministarstvo za mala i srednja preduzeća i startap. Nužno je da se obezbede i da dalji razvoj finansiraju lokalni inkubatori, akceleratori i venture capital fondovi - kazao je on i dodao da je u Koreji na uloženih 120 mil USD do sada otvoreno više od 300 uspešnih startap kompanija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.