Izvor: eKapija | Sreda, 06.09.2017.| 17:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoren Startap centar u Nišu - Još dva koraka do Naučno-tehnološkog parka

Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)
Prvih šest kompanija počelo je sa radom u novootvorenom Centru za inovaciono preduzetništvo na Elektronskom fakultetu u Nišu, rekla je u sredu, 6. septembra 2017. godine, predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ovaj studentski kreativni centar biznis ideja predstavlja prvu trećinu puta do izgradnje Naučno-tehnološkog parka, najavljenog za 2019. godinu, prenose lokalni mediji.

Drugu fazu predstavljaće izgradnja nove lamele Elektronskog fakulteta najavljene za 2018. Ova laboratorijska lamela bila je u originalnom planu fakulteta još 1975, a premijerka Brnabić tvrdi da će je sada konačno završiti. Ona očekuje da se u novom Startap centru razviju ideje i inicijative koje će postati komercijalne i kojima će Srbija uhvatiti korak sa četvrtom industrijskom revolucijom.

- Vlada treba da sluša, treba da prepozna dobru inicijativu i onda treba da pomogne i podrži dobru inicijativu i ništa više od toga. Vlada ne treba da se meša, ne treba da smišlja sama, ne treba da interveniše - kaže Brnabić.

Podsetimo, memorandum o razumevanju koji se odnosi na gradnju tehnološkog centra u Nišu su još 2010. godine potpisali tadašnji potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, gradonačelnik Niša Miloš Simonović i rektor Univerziteta u Nišu Miroljub Grozdanović.

Izgradnju Centra, kao prve faze naučno tehmološkog parka, Vlada Republike Srbije je finansirala sa 50 miliona dinara, Gradsko veće grada Niša donelo je odluku da Centar preraste u društvo sa ograničenom odgovornošću, u kojem će 51% vlasništva imati Elektronski fakultet, a 49% grad Niš.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.