Izvor: Politika | Petak, 13.01.2017.| 12:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpska aplikacija za ljubitelje košarke na svetskom takmičenju - "Trener iz kauča" omogućava učešće u igri omiljenog tima

(Foto: Valentin Valkov/shutterstock.com)
Navijači u Srbiji često veruju da bi bolje vodili svoj tim od stručnog štaba, a pošto se ta prilika ukaže malobrojnima, svi ostali mogu da provere talenat u popularnim video-igrama. Ljubitelji fudbala zabavljaju se uz Nordeusov – Top Eleven, jednu od najpopularnijih sportskih igara na svetu.

Tim stopama bi mogao da krene i "trener iz kauča" (Couch Coach), aplikacija koja omogućava učešće u igri omiljenog tima u realnom vremenu. Srpski startap koji stoji iza ove igre jedini je učesnik iz bivše Jugoslavije na konkursu španske kompanije Telefonica.

Da bi u konkurenciji 250 predstavnika iz 28 država ušli u uži krug i dobili šansu da se predstave na kongresu mobilne telefonije u Barseloni krajem februara potrebno je da dobiju što više glasova publike. Glasati se može do 15. januara na linku.

Aplikaciju pokrenutu za vreme Olimpijskih igara u Riju do sada je preuzelo 1.500 ljubitelja košarke.

Zahvaljujući saradnji sa ABA ligom, korisnici u toku utakmica na ekranu prate sve događaje na terenu (čak i ako ne gledaju prenos), aktivno predlažu izmene igrača, ocenjuju odluke trenera i na osnovu uspešnosti svojih procena osvajaju poene.

Trener na parketu ne zna kakve sve ideje imaju "kolege" iz fotelje, ali plan je da u budućnosti neko sa klupe prati raspoloženje i sugestije navijača. Slično kao u kvizu "Želite li da postanete milioner", kada učesnik traži pomoć od publike, pa može da je posluša ili ne posluša.

Posle svake utakmice najbolji treneri iz kauča dobijaju nagrade.

(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Idejni tvorac igre Nenad Nikolin, koji je u košarci od malih nogu kao igrač, sudija i trener, kaže da su reakcije na aplikaciju od početka pozitivne.

– Činjenica je da ljudi u Srbiji imaju izraženo mišljenje i stav u svojim omiljenim sportovima, što je nekad dobro, a nekad nije, ali kad je reč o video-igrama vrlo je dobro. Top Eleven je odličan primer, mogu da kažem da su nam i uzori, mada smo mi napravili drugi tip igre, interaktivnu igru u realnom vremenu – navodi Nikolin i dodaje da savetnik u projektu Igor Kokoškov, pomoćni trener u NBA timu Utah Jazz.

Igra je prevashodno namenjena međunarodnom tržištu i zato je važno da se ostvari saradnja sa nacionalnim ligama, na čemu se trenutno radi. Predstavljanje u Barseloni bilo bi veoma važan korak.

– Ukoliko pobedimo na konkursu imali bismo veliku šansu da igračima za iduću sezonu obezbedimo utakmice Evrolige i ACB lige. Naši ciljevi su visoki, a to je da omogućimo korisnicima da se oprobaju i na utakmicama španske, italijanske, francuske, grčke, nemačke, turske i ostalih nacionalnih liga kao i Evrolige, Evrokupa, FIBA i najjače košarkaške lige na svetu NBA – poručuju tvorci "trenera iz kauča".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.