Izvor: eKapija | Petak, 06.01.2017.| 12:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Klik do zamene za kućne poslove, sitne poravke, čekanje u redu... - Platforma Uradi-zaradi štedi vreme, ali i donosi dodatnu zaradu

Uradi-zaradi tim
Savremen način života, brzi ritam i poslovne obaveze često nam ne ostavljaju dovoljno vremena za obavljanje kućnih poslova, posvećivanje porodici i prijateljima, hobi, odmor...

Teško je sve to staviti u 24 sata, čak i ako ste najorganizovaniji, pa se dešava da zbog kućnih poslova, odložite kafu sa prijateljima, ili obrnuto – da zbog kafe s prijateljima, zanemarite čišćenje kuće.

Od 2016. godine u Beogradu, uz nekoliko "klikova", možete pronaći osobu koja će to raditi umesto vas. Neće vas zameniti u druženju s prijateljima ili na porodičnom ručku, ali će vam očistiti kuću, ispeglati stvari, popraviti utičnicu, napraviti razmeštaj po kući, pričuvati kućne ljubimce, stajati u redu za kupovinu karata...

Po ugledu na platformu koja postoji u Americi, tim mladih akademaca osmislilo je sajt Uradi-zaradi, koji omogućava zauzetim ljudima da delegiraju jednokratne zadatke onima koji su zainteresovani za zaradu. Ideja za osnivanje ovakve firme "kuvala" se od 2013. godine, a konačno je ostvarena u aprilu 2016, kada su dvoje matematičara - Dušan Cemović i Jelena Joksimović i politikološkinja Dragana Jovčić, osnovali firmu Uradi-zaradi.

U podeli posla, Dušanu, koji je programer, pripao je tehnički deo, statističarka Jelena zadužena je za finansije i organizaciju i realizaciju biznisa, dok se Dragana bavi pravnim poslovima, organizacijom, komunikacijom sa klijentima i potencijalnim partnerima, kao i kontaktom sa zajednicom.

- Ovakvo rešenje u Srbiji nije postojalo ranije, dok, sa druge strane, postoji stalna potreba da, usled nedovoljno vremena, svakodnevne poslove neko uradi umesto nas. Takođe, često je teško naći pravu osobu kojoj bismo to prepustili. Sa druge strane, ja sam, na primer, tokom studiranja, stalno bila u manjku sa novcem, a nikako nisam mogla da radim puno radno vreme. Ovo je prilika za zaradu, za one kojima je novac odmah potreban, ali i pomoć onima kojima je potrebno brzo obavljenje posla – započinje razgovor za eKapiju Dragana Jovčić, jedna od osnivača firme Uradi-zaradi.

Da biste pomoću ovog sajta pronašli osobu koja bi obavila neki posao umesto vas, potrebno je da odaberete aktivnost za koju vam je pomoć potrebna, vreme i mesto posla i da zahtev uputite Uradi-zaradi timu. Takođe, potrebno je i da navedete cenu obavljanja posla. Nakon toga na vašu e-mail adresu stići će lista zainteresovanih za izvršenje, a na vama je da odaberete ponudu koja vam najviše odgovara.

Ukoliko ste, pak, zainteresovani da zaradite obavljanjem poslova za druge, potrebno je da se prijavite i popunite formular sa poslovima koje možete da radite. Ukoliko "poslodavac" odabere vašu ponudu, odmah po obavljenom poslu dobićete novac, "na ruke".

Čišćenje, peglanje, sitne popravke...

(Foto: jocic/shutterstock.com)
Poslovi za koje možete naći zamenu, odnosno priskočiti u pomoć nekome putem ovog sajta, su čišćenje i peglanje, sitne popravke po kući, prenošenje teških stvari, nabavka karata, čuvanje kućnih ljubimaca i kratko prevođenje.

- Za početak smo se fokusirali na ovih šest kategorija, za koje smo istraživanjem tržišta, pre pravljenja sajta, utvrdili da su najtraženiji. Za sve ove zadatke nije potrebna diploma kako biste bili kvalifikovani, već samo želja da radite ili čak samo želja da zaradite – kaže Dragana.

U potrazi za poslom preko ovog sajta najčešće su studenti, koji zbog obaveza na fakultetima, često ne mogu da traže klasično radno mesto, gde bi bili angažovani svakodnevno po nekoliko sati. Za rad su zainteresovani i nezaposleni, kao i oni kojima je potrebna dodatna zarada.

- Najbitnije je da se novac isplaćuje odmah po obavljenom poslu, a to im ova platforma omogućava. Naša politika poslovanja je da klijenti kojima treba usluga određuju cenu sami. Postoji minimalna cena sata i rada, ispod koje ne mogu da idu, što mi svakako naglasimo – kaže sagovornica eKapije.

Izvršioce posla pronalaze i preko studentskih grupa na društvenim mrežama, preko prijatelja, offline reklamiranjem, preko studentskih organizacija... Naša sagovornica kaže da do radnika nije teško doći, ali poslovi se poveravaju samo onima koji prođu višestruku proveru Uradi-zaradi tima.

Dnevno se za rad u proseku prijavi 10-15 ljudi, a jedno subotnje popodne zabeležili su rekordnih 300 zainteresovanih izvršilaca. Pošto je reč o novoj platformi kod nas, za sve njih je teško naći posao, jer je manji broj onih koji na ovaj način pokušavaju da nađu pomoć. U proseku se dnevno prijavi petoro poslodavaca, kaže naša sagovornica.

- I dalje smo u fazi upoznavanja ljudi sa mogućnostima koje im naš startap pruža. Tim povodom smo u decembru 2016. krenuli u Facebook kampanju, kako bismo predstavili platformu i usluge. Za sada smo zadovoljni jer želimo da razvijemo novi sistem, koji će olakšati pronalazak prave osobe i obezbediti više slobodnog vremena ljudima koji imaju previše obaveza u toku dana.

Konferencije i nova tržišta

(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Svoju kompaniju predstavili su na nedavno održanom Belgrade Venture Forum, kao i na konferenciji LIFTit. Na ovom festivalu novih startapova, njihov kratki video, u kome su prezentovali ono čime se bave, osvojio je prvo mesto.

- Zadatak je bio da u klipu od 58 sekundi, koji je nastao tokom same konferencije, pokažete ono što radite. Svoju ideju predstavili smo kroz problem koji postoji, odnosno to koliko se vremena na koji segment života troši - od spavanja do kućnih poslova. Na kraju smo pozvali ljude da putem naše platforme promene svoju svakodnevnicu.

Osnivači sajta zasad ne zarađuju, jer je korišćenje servisa besplatno. Kako bi startap pretvorili u biznis, izrađuju automatizovan servis, koji će omogućiti naplatu od marta 2017.

- Sistem naplate vršiće se putem tokena. Token ima jediničnu vrednost i korisnici – naručioci i izvršioci, će imati mogućnost da kupuju pakete, koje će moći da koriste za različite opcije na sajtu.

Naša sagovornica kaže da osim Beograda, u kom platforma za sada jedino funkcioniše, planiraju širenje i na Novi Sad, ali ne isključuje ni inostranstvo.

- Plan je da nakon Novog Sada, nastavimo širenje i na druge zemlje u okruženju. Rumunija je, recimo, jako zanimljiva, kao i neka veća tržišta, poput Nemačke i Poljske.

Katarina Stevanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.