NavMenu

U srpske startape u 2016. investirano 50 mil EUR - Čak 45 miliona dobio Seven Bridges

Izvor: Blic Sreda, 05.10.2016. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: ronstik/shutterstock.com)
U domaću startap scenu ove godine je uloženo više od 50 mil EUR, od čega čak 45 mil EUR u samo jednu kompaniju. Tih 45 mil EUR dobila je bostonsko-beogradska firma Seven Bridges radi bržeg razvoja proizvoda koji se koriste za otkrivanje teških bolesti poput raka. Njen ko-osnivač i glavni tehnički menadžer (CTO) je beograđanin Igor Bogićević.

Druga po veličini investicija bila je u kompaniju Content Insights, 1,1 mil EUR od strane tri investitora - North base Media, Neveqa i Elevena.

- Investitori skoro nikada ne ulažu u ideju. Vi možete imati najbolju ideju koja napada najveće tržište na svetu, ali sve pada u vodu ako imate osobe koje nemaju određene vrline - kaže Vukašin Stojkov, jedan od osnivača udruženja Startit.

Zoja Kukić iz tog udruženja kaže da se sve češće pojavljuje kombinacija novih tehnologija sa tradicionalnim industrijama.
- Na primer, ima firmi koje prave dronove da bi pomogli zemljoradnicima da bolje nadgledaju useve - kaže Kukić.

U moru konkurencije potrebno je, kako kažu osnivači novih firmi, biti na pravom mestu u pravo vreme, ali i prepoznati šta je tržištu preko potrebno.

Tako je Nikica Marinković primetio da ima sve manje domaćih proizvođača, a sve više poljoprivrednih proizvoda iz Evrope i sveta. Njegova firma Zelenoo postoji od januara ove godine.

- Povezujemo male srpske proizvođače organske i domaće hrane sa potrošačima u Beogradu. Veb servis uključuje prikupljanje sveže hrane našim vozilima i isporuku na kućnu adresu potrošača – priča Marinković.

(Foto: ronstik/shutterstock.com)
Miloš Milić, jedan od osnivača Farmie, marketinškog prodajnog kanala u stočarstvu, počeo je da radi kao softverski inženjer odmah posle srednje škole.

- Farmiu smo pokrenuli Srđan Stupar i ja dok smo paralelno radili svoje poslove. Godine 2014. dobili smo prvu investiciju, dali otkaze i otputovali u Sofiju. Zasad imamo devet investitora: četiri iz Luksemburga, dva iz Nemačke i po jednog iz Australije, Bugarske i Kanade - kaže Miloš Milić.

Farmia posluje samo u Srbiji i ima više od 23.000 gazdinstava, a dobigla je 267.000 EUR investicija.

Iz udruženja Startit dodaju da na svetskom nivou tehnologije koje su tek u usponu jesu virtuelna realnost, veštačka inteligencija, fin-teh - kombinacija finansija i tehnologije, bio-teh - tehnologija koja pomaže u zdravlju i kombinovanjem sa biologijom, robotika i hardveri.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.