NavMenu

Uskoro prodaja preostale imovine niške Industrije guma "Vulkan"

Izvor: Jugmedia Četvrtak, 28.08.2014. 14:05
Komentari
Podeli
Prodajom niške Industrije guma "Vulkan" ruskom "Crvenom trouglu" nije stavljena tačka na postojanje ovog preduzeća. Kao i u slučaju "Nitex"-a, novi vlasnik nije kupio celokupnu imovinu "Vulkana" već samo one pogone i poslovne objekte koji su mu bili neophodni za rad.

Preostalu imovinu, ali i dugove, zadržala je niška Industrija guma, koja je iz restrukturiranja najpre otišla u stečaj, a januara ove godine i u bankrot.

Prema podacima Privrednog suda u Nišu likvidaciona vrednost ukupne preostale imovine niških gumaraca iznosi 321 milion dinara, s tim što će ova vrednost morati da bude umanjena, jer se poslovni objekti nalaze u veoma lošem stanju.

Bez obzira na tu korekciju, izvesno je da poverioci neće moći da namire najveći deo svojih potraživanja pošto "Vulkan" duguje po različitim osnovama nešto više od 1,21 milijardi dinara. Između ostalog, tu je i dug za zarade zaposlenima od 129,8 miliona dinara.

Na licitaciji će se naći četiri poslovne zgrade u delu fabričkog kruga koji se smatra "Starim Vulkanom", ukupne površine od blizu 2.000 kvadrata, kao i pomoćni objekat i trafo stanica, takođe na ovoj lokaciji. Kupcima će biti ponuđen i poslovni prostor koji se nalazi u Novom Beogradu i čija je površina 91 kvadrat.

"Vulkan" raspolaže i zemljištem površine nešto više od 4.500 kvadrata koje se nalazi u Nišu i selu Čokot, kao i zalihama koje su revizori procenili na 27 miliona dinara.

U momentu pokretanja stečajnog postupka, ovo preduzeće imalo je na računima 179 miliona dinara, dok je likvidaciona vrednost opreme iznosila nešto više od šest miliona dinara. "Vulkanova" potraživanja iznose na papiru 2,7 miliona dinara, ali je procena stečajnog upravnika da će moći da se naplati manje od 3% potraživanja.

U Agenciji za privatizaciju navode da je u toku procena vrednosti preostale "Vulkanove" pokretne imovine, nakon čega će biti raspisan oglas za njenu prodaju. Kada je reč o nepokretnoj imovini, ona će kasnije biti ponuđena na prodaju, jer stečajni upravnik mora da najpre da ispita osnove po kojima je ona postala vlasništvo "Vulkana".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.