NavMenu

Institut "Jaroslav Černi" projektuje fontanu na Slaviji - Budući izgled vodoskoka biće poznat do jeseni

Izvor: eKapija Petak, 22.08.2014. 12:23
Komentari
Podeli
Idejno rešenje, osnova za budući projekatIdejno rešenje, osnova za budući projekat
Projekat fontane na Slaviji izradiće Institut "Jaroslav Černi", potvrđeno je "eKapiji" u Agenciji za investicije i stanovanje grada Beograda. Ugovor sa ovim društvom, kome je poverena izrada celokupne tehničke dokumentacije (projekata, nacrta i procene troškova), zaključen je juče (21. avgusta 2014. godine), a posao je vredan 6,12 miliona dinara (sa PDV-om).

Kao što je već poznato, fontana je tako zanmišljena da pešaci mogu da prođu kroz nju, a zanimljivo je i što je planiran centralni mlaz vode visok do 16 metara. Osim centralne mlazice, fontana će imati i dva vodena "prstena" (koji će bacati vodu unatr i izvan kruga), a planirano je da njen prečnik bude od 28 do 32 metara. Radiće u različitim režimima i praviti raznovrsne zanimljive figure.

Iako će se fontana graditi zajedno sa rekonstrukcijom trga, izrada glavnog projekta fontane je izdvojena od obnove kružnog toka, pešačkih silaza i prolaza zbog svojih specifičnih tehničkih detalja. Kako je ranije objavljeno, planirano je da radovi počnu u martu sledeće godine.

Tehnička dokumentacija biće izrađena na osnovu idejnog rešenja, koje je ponuđačima dostavila Agencija za investicije i stanovanje. Ideje za budući izgled fontane Slavija dobijene su na konkursu Grada, koji je završen početkom 2013. Tada je nagrađeno 6 radova, koji će biti utkani u novi izgled fontane na čuvenom beogradskom trgu.

Institut Jaroslav Černi ima zadatak da izradi: idejni projekat sa vizuelizacijom, glavni projekat, tehnički deo dokumentacije za izbor izvođača radova, izvođačke detalje, 3D vizuelizaciju, plan preventivnih mera za objekat, prikupljabnje saglasnosti, uputstvo ta rad sistema automatike i održavanja.

Planirano je da projekat bude kompletiran tokom jeseni, da bi se potom završila procedura oko dobijanja novca za obnovu Slavije od EBRD. Prema uslovima javnog poziva, idejni projekat treba da bude završen do sredine septembra (20 dana od potpisivanja ugovora), a glavni projekat 25 dana nakon usvajanja idejnog.


Rok za završetak celokupnog posla, odnosno sve tehničke dokumentacije obuhvaćene ugovorom, je 270 kalendarskih dana od potpisivanja, odnosno maj sledeće godine.

Grad Beograd istovremeno sa pripremama projekta fontane, priprema i urbanističke uslove za uređenje Trga Slavija. Plan detaljne regulacije biće na javnom uvidu do 19. septembra.

OVDE
možete pogledati više detalja o projektovanju fontane i zaključenom ugovoru.

Za više detalja o Planu detaljne regulacije Slavije


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.