Izvor: eKapija | Petak, 01.08.2014.| 17:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pariguz i dalje sanja ulagače - Za izgradnju turističkog kompleksa na rakovičkom jezeru najveće interesovanje pokazali Italijani

Jezero Pariguz u naselju Resnik godinama čeka uređenje (Foto: rakovica.rs)
Ako se ikada obistine dugogodišnje najave opštinskih vlasti o izgradnji sportsko-turističkog kompleksa na obali Pariguza, Rakovica bi mogao da dobije izletište koje će parirati Adi Ciganliji.

Pariguz je, inače, uz Adu, jezero najbliže Beogradu, ali mnogi ne znaju ni da postoji. Nije ni čudo, kada se uzme u obzir da je odavno zapušteno i "okićeno" otpadom, kao i da do njega nema ni čestitog puta.

Veštačka akumulacija, nastala osamdesetih godina posle izgradnje brane u Resniku, udaljena je oko centra prestonice oko 17 kilometara. Sa jedne strane jezero je omeđeno šumom, a posećuju ga uglavnom - pecaroši. Napaja se iz tri izvora, ali je jako zagađeno, jer, nažalost, meštanima godinama služi kao divlja deponija. Nema putokaza, osvetljenja uz obalu, kao ni uređenih staza.

Kako nema sumnje da Pariguz, uprkos svemu tome, ima odličan potencijal za razvoj turizma (na dobroj je lokaciji - u blizini Avale, od međunarodnog puta E-70 udaljeno 6 km, a od beogradske obilaznice svega 1 kilometar), njegov razvoj svrstan je među prioritetne projektne opštine Rakovica.

Lokalna vlast načinila je prošle godine neke od prvih koraka - finansirana je studija izvodljivosti sportsko-turističkog kompleksa. Takođe, nedavno je počela i izrada Plana detaljne regulacije. On će propisati parametre za izgradnju na prostoru oko jezera, a trebalo bi da bude usvojen za godinu dana, kažu za "eKapiju" u opštini Rakovica.

Lokalna vlast očekuje da će do tada uspeti da reši goruće pitanje – čišćenje i izgradnju kanalizacije (u ovom trenutku, u jezero ide otpadna voda iz septičkih jama okolnih domaćinstava). Kako opština nema dovoljno novca, očekuju pomoć gradskih i republičkih vlasti. Institut "Jaroslav Černi" uradio je projekat čišćenja jezera i sanacije korita, a za taj posao potrebno je oko 150.000 EUR

- Plan je da se investitorima ponudi zemlja oko jezera, za izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa. Da bismo to mogli, potreban nam je Plan detaljne regulacije koji će regulisati uslove za gradnju – kažu u opštini za naš portal.

Idejnim rešenjem kompleksa, koje je ranije izrađeno, obuhvaćena je površina od 11,7 hektara. Definisane su tri zone - uređenje same obale, sportski kompleks sa pratećim sadržajima, kao i turistički kompleks (hotel, restoran itd). Procenjuje se da bi za izgradnju celog kompleksa (koji će obuhvatati oko 100.000 m2), sa sve troškovima za otkup zemljišta (jer su skoro sve parcele u privatnom vlasništvu) biti potrebno čak 15 mil EUR.

Prihvaćena je i sugestija opštine da se u okviru izrade planske dokumentacije, planiraju biciklistička i pešačka staza od Ade Ciganlije do Avale. Te staze bi, zapravo, od Ade pratile Topčidersku reku, a zatim išle pored Pariguza i podavalskog naselja Pinosava, sve do Avale.

Najteže pitanje ostaje za kraj - hoće li ikada biti novca za sve ovo? Resničanima su uređenje Pariguza obećavale mnoge vlasti, a od svega toga ostale su samo priče i prazna nadanja.

Predstavnici lokalne samouprave kažu da su razgovarali sa potencijalnim investitorima, a da su najveće interesovanje do sada pokazali Italijani, kao i nekoliko domaćih ulagača. No, sve ovo zasad je na nivou neformalnih razgovora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.