NavMenu

Opasan gas u još četiri zgrade u Beogradu

Izvor: Novosti Sreda, 30.07.2014. 17:13
Komentari
Podeli

Isti nedozvoljeni gas koji je pronađen u dve zgrade na Novom Beogradu, otkriven je na još četiri druge lokacije u prestonici.

Prema pisanju "Novosti", fenol, zbog koga je savetovano privremeno iseljenje stanara u Ulici Mileve Marić Ajnštajn, pronađen je i u nekoliko drugih zgrada i to - u Ulici prote Mateje, Radivoja Koraća, kao i na dva objekta u Ulici Džona Kenedija.

Nakon što je Gradski zavod za javno zdravlje utvrdio da je u zgradama u naselju Dr Ivan Ribar pronađen fenol, slična sudbina mogla bi da zadesi još neke beogradske stambene objekte. Štetni gas fenol pronađen je u materijalu oplatol, koji se koristio još na četiri lokacije u gradu. Naselje u Ulici Mileve Marić Ajnštajn je samo jedno od njih.

- Prema našim saznanjima, još četiri zgrade u Beogradu imaju isti problem - kažu u Građevinskoj direkciji Srbije. - Izvođač radova na Novom Beogradu na objektu 1 je preduzeće "Koto" iz Beograda, a na objektu 3 - GDP "Banković" iz Crne Trave. Oni su kupili oplatol, čiji proizvođač preduzeće "Ekosekund" iz Beograda, a koji se zvanično sa svim atestima nalazi u prometu.

Građevinska direkcija Srbije je zatražila od nadležnih institucija i inspekcija da utvrde gde je do sada korišćen oplatol preduzeća "Ekosekund" i da nalože ispitivanja tih objekata. Kako ne bi došlo do ozbiljnijih posledica, Direkcija je angažovala sanitarnu, ekološku, tržišnu i građevinsku inspekciju.

- Nakon pronađenog fenola u oplatolu, potražićemo novog proizvođača ovog materijala - kaže Đorđe Tomić, pravni zastupnik firme "Koto", jednog od izvođača radova u problematičnim zgradama. - U našem je interesu da se sve sanira što pre, kao i da se reše problemi vlasnika stanova.

Iz Instituta za merenje kvaliteta materijala kažu da je oplatol u njihovoj ustanovi poslednji put meren 2004. godine, ali da su ispitivane samo funkcionalne karakteristike materijala, a ne štetnost po zdravlje.

- Pored nas, još nekoliko laboratorija može da vrši ispitivanje materijala - objašnjava Vencislav Grabulov, direktor IMS. - Od institucija se često traži samo mišljenje, a mi smo naš deo uradili.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.