Izvor: eKapija | Sreda, 11.06.2014.| 15:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sam svoj investitor - Koncept MILD Home rešava stambene probleme mladih u Srbiji

Ilustracija
U Srbiji bi uskoro mogla da počnu da se grade energetski efikasna naselja koja karakterišu niska cena izgradnje, nulta emisija ugljen-dioksida i ekološko upravlje otpadom. Takva naselja, namenjena su, pre svega, mladim ljudima.

Želeći da promoviše tu ideju, opština Savski venac se priključila projektu koji finansira Evropska unija, a čiji je cilj da definiše načine i podstakne izgradnju novog tipa socijalnog stanovanja, nazvanog MILD Home (skraćenica od engleskih izraza My Modular, Intelligent, Low cost, Do it yourself).

Osim naše zemlje, u ovom projektu učestvuju i Italija, Austrija, Rumunija, Bugarska, Grčka i Mađarska. Kako bi se čula reč arhitekata i dobile interesantne ideje za ekološka naselja, opština Savski venac je raspisala konkurs i izabrala tri najbolja rešenja. Sledeći korak je izrada studije izvodljivosti da bi se analizirala isplativost izabranih idejnih projekata i formirao prototip naselja.

- Pregovaramo sa lider partnerom na projektu, a to je Privredna komora regiona Venecije, da nam da dodatna sredstva kako bismo razvili sva tri modela paralelno jer smo dobili veoma dobre projekte. Kroz studiju izvodljivosti bi bili upoređeni i dobili bismo najbolje i najekonomičnije rešenje – kaže za "eKapiju" Nina Mitranić, vođa projekta u opštini Savski venac.

Naša sagovornica napominje da će tender za izradu studije izvodljivosti biti raspisan do kraja juna, a da se završetak celog projekta očekuje sredinom septembra.

- Kada se tokom leta završi studija izvodljivosti, obići ćemo lokalne samouprave u Srbiji, koje su potpisnice sporazuma o energetskoj efikasnosti. To su Niš, Zrenjanin, Varvarin, Žabalj. U njima, kao i u drugim zainteresovanim gradovima i opštinama u Srbiji, predstavićemo kako naselje može da se napravi po relativno niskim cenama, kako funkcioniše. Kraj projekta je širenje rezultata do kojih smo došli, predstavljanje prototipa, mogućnosti finansiranja. Konačnim konceptom biće pokazano da je ovakav način izgradnje i projektovanja, uspešniji, brži i jeftiniji u izgradnji, a i u eksploataciji od standardnih objekata – objašnjava Mitranić.

Ona kaže da već sada razgovaraju sa predstavnicima građevinske industrije kako bi dobili informacije da li srpske kompanije imaju odgovarajuće materijale i da li su spremni da se uključe u ovakav tip gradnje.

- Takođe, razmatramo mogućnost da neka ESCO kompanija ponudi projektno finansiranje za ovakvo naselje.

Predložena rešenja za naselja MILD Home

Arhitekte su svoja rešenja osmišljavali prema lokaciji u Borskoj ulici u najjužnijem delu opštine Savski venac, na samoj granici sa opštinom Voždovac. Međutim, ta lokacija je u državnom vlasništu tj. pripada Vojsci Srbije i zasada nema izgleda da bi se tu moglo izgraditi ovakvo naselje.

Juče su u prostorijama biznis inkubatora "Nova iskara" arhitekte predstavile svoja rešenja.

Dalia Dukanac i Ivana Jelić su predstavile rešenje koje odlikuje kolektivno stanovanje koje je privremenog karaktera i individualno stanovanje. Arhitektice su istakle koncept trga kao zajedničkog prostora i napomenule da su predvidele solarne panele kao jedne od glavnih izvora energije.

Arhitekte Pavle Stamenović i Dušan Stojanović su predstavili ideju o kućama u nizu. Svaka jedinica bi se prostirala na više etaža kako bi se maksimalno iskoristio prostor. U dvorište svake jedinice je predviđeno da se dolazi kroz unutrašnjost objekta.

Rešenje pod nazivom "Nova moba za ovo doba" je potpisala grupa od 15 autora. Cilj njihovog modela je da se izgrade stanovi dostupni mladim ljudima.

Kako je rečeno na jučerašnjoj prezentaciji, njihovim modelom se preskočio investitor kao neko ko rešava stambeno pitanje.

Prema njihovom predlogu grupa ljudi bi trebalo da osnuje stambenu zagradu, da uloži zajednička sredstva. Oni ne postaju vlasnici stanova, već kad budu želeli da izađu iz zajednice dobijaju nazad svoj novac. Oni su definisali načine investiranja - odnosno može biti avansno plaćanje, mesečno ulaganje, ulaganje radom. Prema proceni, dovoljno je da se u projekat udruži 40 zadrugara.

Ovim rešenjem je predviđeno da se gradnja realizuje panelima od balirane slame koji su naišli na široku primenu u Velikoj Britaniji. Zadrugari bi prvo otvorili proizvodni pogon za ove panele, pa bi onda krenuli u izgradnju prvog objekta.

Prema proceni ovih autora kvadrat stana bi koštao 322 EUR. Oni očekuju da država da podršku ovoj ideji u vidu obezbeđivanja građevinskog zemljišta.

Više informacija o idejnim rešenjima arhitekata možete pogledati OVDE.

S.O.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.