Izvor: eKapija | Subota, 31.05.2014.| 22:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otkrijte budući izgled prvog ski-rizorta u Crnoj Gori - "Boka Group" počinje izgradnju luksuznog kondo hotela, na proleće 2015. niču apartmani i stambeni objekti (FOTO)

Budući izgled rizorta, pored same skijaške staze
Stiže sezona mora i plaže, a naši južni susedi, nakon velikih najava za leto, spremaju se da osvajaju i tržište zimskog turizma. Crna Gora će, po svemu sudeći, uskoro dobiti i prvi ski-rizort.

Kompanija "Boka Group", koja kod Tivta gradi golf-kompleks, počela je pripreme za izgradnju ski-rizorta na Bjelasici. Kompleks pod nazivom "Boka Ski Kolašin 1450", obuhvataće 5 hotela, 8 apartmanskih zgrada, 45 stambenih šalea (francuski "chalet"), otkriva za "eKapiju" Džon Kenedi, osnivač i izvršni direktor "Boka Group".

Biće ovo prvi ski-rizort u Crnoj Gori, a radovi bi, kako tvrdi Kenedi, trebalo da krenu veoma brzo.

- Dobijeni su svi urbanističko-tehnički uslovi za gradnju rizorta. Već smo u fazi angažovanja izvođača i dobavljača, i spremni smo da u jako kratkom roku krenemo sa izgradnjom. U prvoj fazi, gradićemo kondo-hotel. Na proleće sledeće godine otpočeće i gradnja dodatnih hotelskih kapaciteta, apartmana i luksuznih šalea – kaže Kenedi za naš portal.

Po završetku svih faza, biće sagrađeno ukupno 60.000 kvadrata.

Zemljište na kome će "Boka Group" graditi je u vlasništvu akcionarskog društva "Kolašin Ski centar 1450". "Boka" će na osnovu dogovora o saradnji sa "Ski centrom" investirati na tom zemljištu. Kako objašnjava naš sagovornik, zahvaljujući faznoj gradnji, neće biti ometan rad skijališta na Bjelasici.

Drvo kao osnovni motiv u sobama hotela
- Fazna gradnja je, pre svega, model koji se sada koristi za sve velike projekte. Osim toga, naša je obaveza i da kapacitete izgradimo uz najmanje moguće remećenje postojećih ski objekata, i uvažavajući izazove gradnje na velikoj nadmorskoj visini, u logističkom smislu. Ne samo kada je transport u pitanju, već i ograničena sezona gradnje. Imaćemo usku poslovnu saradnju sa "Ski centrom", koji će obezbediti sportske objekte, žičare i piste. Međutim, nije reč o suvlasništvu, već mi nezavisno investiramo u izgradnju hotela, maloprodajnih i stambenih jedinica, koje će u kombinaciji sa sportskim kapacitetima "Ski centra" činiti prvi ovakav rizort u Crnoj Gori - kaže Kenedi za naš portal.

Rizort "Boka Ski Kolašin" biće građen u alpskom stilu, sa naglaskom tradicionalni crnogorski dizajn. Jednostavnu, ali elegantnu temu, karakterišu prirodni elementi – drvo, kamen, vatra i voda.

Rizort će biti sagrađen praktično pokraj same skijaške staze.

- Hotel, kao i ostale rezidencijalne jedinice, nalaziće se na samoj stazi, obezbeđujući na taj način prve ski in/ski out kapacitete u Crnoj Gori. Kao takav, ovo će biti prvi integrisani ski rizort u zemlji, koji će predstavljati značajan iskorak u zimskoj turističkoj ponudi. Želimo da Bjelasica postane i centar letnjeg planinskog turizma, da stvorimo uslove za produžetak sezone.

Džon Kenedi
Osim gradnje rizorta, turistička ponuda u skijalištui "Kolašin" biće unapređena i novom ski mrežom, novim žičarama i stazama. Reč je o državom delu ulaganja u ovu oblast. U planu je da budu sagrađeni i spa centar, restorani, barovi, kafići i malorodajni objekti. Kako saznajemo, Vlada Crne Gore uskoro će objaviti tender za gradnju tih sadržaja.

Ko će skijati na Bjelasici

Uprkos nedostatku smeštajnih kapaciteta pored ski staza, interesovanje za ski centar Kolašin je visoko. Najbliži hotel je udaljen 9 km, pa bi sa uvećanjem broja noćenja, skijalište trebalo da dobije na značaju, kaže Kenedi. On smatra da je, nakon kompleksa koji "Boka Group" gradi na moru, ulaganje na severu Crne Gore odličan potez.

– Razvoj planinskog turizma je sledeći logičan korak za zemlju koja će, po predviđanjima, postati najbrže rastuća turistička ekonomija na svetu. Počela je izgradnja novog autoputa Podgorica-Kolašin, biće izgrađen novi tunel ka Beranama, dok nova infrastrukturna ulaganja poput vodovodne infrastrukture i povećanja dužine ski staza predstavljaju deo strateških planova na severu Crne Gore. Postoji značajan potencijal za rast, a "Boka Group" je uvek veoma rano ulazila na tržišta i bila na neki način i njegov kreator, gde god bi postojala dobra perspektiva za razvoj i napredak. Mišljenja smo da je potencijal planinskog turizma u Crnoj Gori već duže vreme zanimarivan – kaže Kenedi.

Pomoću novog autoputa Podgorica-Kolašin, rizort će biti praktično na pragu Podgorice, zahvaljujući čemu će jednodnevno skijanje postati dostupnije nego što je to ranije bio slučaj. Restorani, barovi i kafići će obezbediti kapacitete za one koji nemaju u planu noćenje na Bjelasici, nakon skijanja, zaključuje Kenedi.

M.S.

Fotogalerija
Budući izgled prvog ski rizorta u Crnoj Gori - "Boka Ski Kolašin 1450"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.