NavMenu

Uskoro počinje gradnja prvog hotela u naselju "Luštica Bay" - "Orascom" zainteresovan i za nova ulaganja u Crnoj Gori

Izvor: Vijesti Ponedeljak, 26.05.2014. 13:03
Komentari
Podeli
Samih SavirisSamih Saviris
Švajcarska kompanija "Orascom" zainteresovana je da investira i u druge delove Crne Gore, kada privede kraju projekte Luštica i Mamula, saopštio je predsednik kompanije, Samih Saviris.

Saviris je u intervjuu agenciji Mina-business rekao da kompanija želi da ide korak po korak.

- Dok ne završimo sa ovim ne idemo dalje, jer smo ozbiljna kompanija - poručio je Saviris.

Kompanija "Orascom" u Crnoj Gori preko kompanije "Luštica Development" realizuje projekat turističkog naselja "Luštica Bay" čija je ukupna vrednost procenjena na više od milijardu evra.

Prema rečima Savirisa, u projekat je do sada uloženo 50 mil EUR, ali se sada brže ulaže, jer se otvara više elemenata na kojima kompanija istovremeno radi.

- Ako smo za pet godina potrošili 50 mil EUR, sada ćemo godišnje trošiti 50 mil EUR. Paralelno radimo mnoge stvari, marina uzima značajan udeo u investicijama, a gradimo i nove zgrade, prodajemo mnogo više nego pre dve godine. Uskoro počinjemo i gradnju prvog hotela - najavio je Saviris.

- Kad smo završili sa glavnim infrastrukturnim radovima na Luštici, krenuli smo u izgradnju objekata, i jedan broj zgrada već je završen. Sada smo počeli konkretne radove na marini. To je do danas urađeno - naveo je Saviris.

Kompanija je do sada prodala 150 stanova.

"Luštica Development" je nedavno dobila i građevinsku dozvolu za gradnju golf terena u turističkom gradu "Luštica Bay". Teren će biti izgrađen na površini od 86 hektara, a u okviru njega će se nalaziti i golf klub.

"Orascom Development" pregovara sa Vladom Crne Gore i o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula. "Orascom" je jedini dostavio formalno ispravnu ponudu za zakup koja podrazumeva period zakupa od 49 godina, zakupninu za zemljište od 1,5 EUR po kvadratnom metru, 2% prihoda bez poreza na dodatu vrednost (PDV) na ime varijabilne zakupnine za lokalitet i 0,9 EUR za zakup akvatorijuma.

"Saviris" je saopštio da ulaže svoj novac u Mamulu, da pomogne "Orascom"-u.

- To radim na neprofitnoj bazi, projekat nije visokoprofitabilan, ali je značajan za nas. Mamula zahteva velika ulaganja, zato sam uložio i svoj novac, jer "Orascom" ulaže samo u visokoprofitabilne projekte. Ponekad je važnije da projekat kao "Luštica" ima blizu jedan objekat kao što je Mamula - smatra Saviris.

Prema njegovim rečima, svi koji se protive ovom projektu nisu videli šta "Orascom" tamo planira da uradi.

- Sada vodimo intenzivan dijalog sa grupama građana, tu smo da čujemo njihove predloge i kritike. Kazali smo da ćemo napraviti mali muzej, skupićemo određene predmete iz tog perioda i napraviti memorijalnu sobu. Neki su nas kritikovali, misle da će izgubiti mogućnost da idu na Mamulu, da će to biti nešto ekskluzivno, ali to su gluposti. Većina tih kritika dolazi iz straha građana, a ne iz realnog stanja - kazao je Saviris.

"Orascom", kako je dodao, ima sličan projekat u Švajcarskoj, gde želi da valorizuje bivšu vojnu lokaciju i tamo su uspostavili dijalog sa švajcarskim nevladinim organizacijama.

- Problem sa crnogorskim nevladinim organizacijama je što oni su oni počeli da nas kritikuju pre nego su uspostavili dijalog sa nama - rekao je Saviris.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.