NavMenu

Građevinska direkcija nudi beskamatnu pozajmicu za učešće u kreditima za stan od 20%

Izvor: Novosti Četvrtak, 08.05.2014. 08:39
Komentari
Podeli

(Foto: gds.rs)
Građevinska direkcija Srbije kupcima prvog stana nudi beskamatnu pozajmicu za učešće za kredit u iznosu od 20%, saznaju "Novosti". Dug se vraća u periodu od 10 godina. Za ostale kupce predviđen je zajam od 11%, takođe bez kamate.

U ponudi je 630 stanova u beogradskom "Stepi Stepanoviću", 40 u naselju Braće Jerković i 80 u novosadskoj Sunčanoj strani.

- Sagledali smo situaciju na tržištu nekretnina posle obustavljanja subvencionisanih stambenih kredita - kaže za "Novosti" Nebojša Šurlan, direktor Direkcije. - Zaključili smo da građanima najveću prepreku za kupovnu stana predstavlja obezbeđivanje najmanje 20% vrednosti nekretnine za učešće za komercijalni stambeni kredit. Kako bismo što većem broju porodica pomogli da reše stambeno pitanje, omogućili smo beskamatne pozajmice u iznosu do 20% vrednosti stana. Na taj način, građani mogu da obezbede celokupno učešće za stambeni kredit.

Kako objašnjava Šurlan, skoro polovinu beskamatne pozajamice kupci prvog stana vraćaju iz povraćaja poreza na dodatu vrednost, a ostatak na 10 godina bez kamate. Oni koji kupuju drugu ili treću nekretninu i nemaju pravo na povraćaj PDV, mogu da dobiju beskamatnu pozajmicu do 11% vrednosti stana, takođe na 10 godina. Postoji i treća mogućnost, a to je da građani koji imaju dovoljno sredstava za učešće za kredit, zajam bez kamate mogu da iskoriste za kupovinu veće stambene jedinice ili za smanjenje visine rate kredita.

- Imajuću u vidu opštu ekonomsku situaciju, verujemo da bi ovaj program kupovine stanova stimulisao građane da reše svoje stambeno pitanje i imao šire pozitivne efekte na tržište nekretnina - navodi Šurlan. - Građevinska direkcija Srbije je kao investitor dugoročno opredeljena za projekte stanogradnje i na ovaj način, prvi put u Srbiji, pokušavamo da stvorimo takvu klimu da što veći broj porodica podstaknemo da, uz našu pomoć, reše najvažnije životno pitanje.

Tako za stan od 80.000 EUR, kupci koji imaju pravo na povraćaj PDV, dobijaju pozajmicu od Direkcije u visini od 16.000 EUR. Iz povraćaja PDV koji iznosi 9,1% Direkciji će vratiti 7.200 EUR, a onda će preostalih 11% što je 8.800 EUR vraćati na deset godina i mesečna rata je 73 EUR. Oni koji nemaju pravo na povraćaj PDV od Direkcije mogu da dobiju pozajmicu od 11% što je 8.800 EUR, otplaćuju je beskamatno na deset godina i iznos rate je, takođe, 73 EUR. Oni, koji imaju novac za učešće, za kupovinu nekretnine vredne 80.000 EUR, zahvaljujući novom programu Direkcije, zbog smanjenja visine rate i kamate uštedeće čak 15.000 EUR. Sa sopstvenim učešćem (16.000 EUR) i dodatnom pozajmicom Direkcije od 20% (16.000 EUR), kupac prvog stana smanjuje kreditno zaduženje na 48.000 EUR. Pozajmicu Direkciji vraća iz povraćaja PDV i na deset godina bez kamate.

Cene kvadrata

Useljenje kupca nije uslovljeno vraćanjem pozajmice, kaže Šurlan. Inače, cena kvadrata u "Stepi" je od 1.250 do 1.290 EUR sa PDV, u Braće Jerković-Padina 1.290 EUR sa PDV, a u Sunčanoj strani u Novom Sadu je 830 EUR sa PDV.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.