Izvor: AG Magazin (pretplata www.agmagazin.co.yu/porudzbenica.htm) | Četvrtak, 11.01.2007.| 11:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

(AG Magazin) Kompanija ŠUŠA - Savremene tehnologije rušenja i reciklaže

VRAĆAMO VAM PRIRODU
Od kada je sveta i veka, čovek je gradio i razvijao svoje okruženje, odnosno stanište. U prirodnim ciklusima razvoja normalni su bili i periodi gde se to što je napravljeno ciljano ili namerno rušilo. Razvoj savremenih tehnologija građenja u isto vreme nameće paralelan razvoj tehnologija rušenja. Dugi niz godina unazad, zahvaljujući usvajanjem savremenih uzansi o zaštiti čovekove okoline, u svetu se vrši i reciklaža materijala nastalih od srušenih objekata.
Na tržištu Srbije i u okruženju, sve je više projekata kojim se definiše rušenje postojećih objekta da bi se na njihovim mestima napravili novi ili da bi se po njihovom uklanjanju oplemenio postojeći prostor. To je inače u saglasnosti sa savremenim propisima koji omogućavaju podizanje kvaliteta čovekove okoline i njegove zaštite.
Ovaj tekst predstavlja prikaz realizacije prvog gradnioznog poduhvata rušenja i reciklaže u nas, kao i predstvaljanje komapnije koja je taj poduhvat realizovala
.
U razvijenim društvima usvajanjem novih savremenih zakonskih regulativa u domenu rušenja postojećih objekata, sve više se zabranjuju određene klasične metode i pooštravaju se kriterijumi čije sprovođenje podiže sigurnosti na radu na ovakvim projektima. Pri tom ekološki zahtevi su sve viši i obuhvatniji i nameću određene procedure koje „vraćaju čoveka u prirodu“!

Do skoro u Srbiji se rušilo samo miniranjem ili se mukotrpno pristupalo rušenju ručnim putem, segment po segment. Danas, savremena tehnologija rušenja sprovodi specijalističke zahvate. Pažljivo birani modeli građevinske opreme i mehanizacije sa svojim ugrađenim pratećim namenskim alatima, priborima i opremom, omogućavaju velike i sigurne učinke rušenja i nude apsolutnu zaštitu svih učesnika u ovakvom poslu. Ovaj proces se zaokružuje tehnologijom reciklaže gde se iz šuta izdvajanjem određenih materijala i njihovom daljom preradom proizvode sirovine za dalje korišćenje. Ili u ponovni proces proizvodnje ili za finalno planiranje i oplemenjivanje terena!
Domaće raspoloživa tehnologija

Kompanija "ŠUŠA" je osnovana 1977. godine u Zadru u Republici Hrvatskoj. Prelaskom u Srbiju u Novi Sad, od male porodične firme razvijala se u perspektivnu kompaniju koja se specijalizovala za projekte rušenja i reciklaže i koja prelazi nacionalne okvire sa kancelarijama i pristupom na tržišta Nemačke, Hrvatske i drugih okolnih zemalja.

Prateći tendencije u svetu, kompanija "ŠUŠA" i njen menadžment, odlučio je da razvoj usmeri ka potrebama savremenog društva. Velika potreba za stvaranjem novog prostora u već razvijenim urbanim celinama otvara širok prostor i potrebu za rušenjem iskorišćenih objekata uz reciklažu i sortiranje materijala i vraćanju prirodi površina na kojima se neće graditi novi objekti. Iskustva razvijenih zemalja su pokazala da je budućnost ovakvog programa ne samo profitabilna već na najbolji način doprinosi očuvanju životne sredine.Na međunarodnom tenderu raspisanom 2005. godine, kompanija "Šuša" je sa svojom kvalitetnom ponudom pobedila na tom konkursu te je započela posao rušenja starih postrojenja za proizvodnju cementa u "Lafarge Beočinskoj Fabrici Cementa". Tenderom je predviđeno rušenje objekata u koje je ugrađeno procenjenih 27.000 m³ armiranog betona. Izradom projekta rušenja kompanija je u "Lafarge BFC" predvidela radove na dve odvojene lokacije kompletnih linija za proizvodnju cementa, sa pratećim objektima. Da bi uopšte izvela ovakvu vrstu radova, naravno, bilo je neophodno posedovanje specifične opreme i njihovih moći i učinaka!Kompanija "ŠUŠA" raspolaže i radi sa moćnim i savremenim bagerima velikog dohvata. Ti bageri predstavljaju sam vrh svetske tehnologije i tržišta specijalnih mašina. Opremljeni su sa trosegmentnom granom radnog dohvata 21 i 24 metra, težine 45 - 55 tona. Njihove prednosti su brojne, jednostavno rukovanje, laka i brza izmena radnih alata, snaga i preciznost. Bazna mašina za većinu poslova je “bager - guseničar” koji je ne samo izuzetno pokretan već je i opremljen u skladu sa najzahtevnijim standardima bezbednosti na gradilištu. Kompanija raspolaže i drugim posebnim alatima, kleštima za drobljenje betona koja lako odvajaju i lome betonske elemente, delove armirane konstrukcije objekta kao i najsavremenijim hidrauličnim čekićem. Kombinovanje ovih alata omogućuje lako rušenje betonskih konstrukcija gde god da je to neophodno. Primenjivo je i kod rušenja silosa, bunkera ili jako armiranih objekata uopšte. Kompanija poseduje i paletu alata za iskop i planiranje zemljišta a koji su deo opreme ovih bagera.
Tehnički detalji projekta

Prvu fazu rušenja činili su objekti za proizvodnju cementa u vertikalnim pećima, koje se nalaze na platou smeštenom na obroncima Fruške gore. Ovaj deo fabrike izgrađen je na početku XX veka a proces proizvodnje je zaustavljen 1981. godine. Ukupno je srušeno tri armirano betonske hale, 11 bunkera za skladištenje materijala i 14 različitih građevinskih objekata.Materijal svih srušenih objekata su se razvrstali kao što je odvojena i armatura od betona. Druga faza, nakon raščišćavanja, obuhvata nasipanje sloja zemlje i planiranje (saniranje) terena. Realizacija ove faze obuhvatala je i liniju za proizvodnju cementa "mokrim postupkom". Zgrada je podignuta sredinom XX veka, a iz upotrebe je isključena 2004. godine. Ona se nalazila uz glavnu saobraćajnicu i novo postrojenje koje je bilo u funkciji. Blizina proizvodne linije koja radi, nametnula je posebne mere opreza i zaštite i poseban pristup rušenju.
Najznačajniji objekat za rušenje ove faze, bile su rotacione peći, dve paralelne čelične cevi dužine 135 metara i prečnika 4 metra. Svaka peć bila je povezana sa dimnjakom visokim 60 metara koji su rušeni miniranjem ali tako da celom dužinom padnu u obezbeđen prostor. Preostali objekti srušeni su mašinskom metodom, bagerima velikog dohvata i snage.

Realizacija projekta rušenja starog postrojenja "Lafarge Beočinske Fabrike Cementa" obuhvatala je i drobljenje čeljusnom mobilnom drobilicom sa magnetom, koja razdvaja armaturu od betona. Za transport materijala i otpada korišćeni su utovarivači, hidraulični bageri sa alatom za usitnjavanje kao i kiperi. Posao je okončan pre roka predviđenog ugovorom uz striktno poštovanje svih propisa, bezbednosnih i ekoloških, na zadovoljstvo klijenta "Lafarge Beočinske Fabrike Cementa".

Inače kompanija "ŠUŠA" u svojoj ponudi koristi i tehnologiju zaštite temelja u izgradnji, najsavremenijim postupkom privremene ugradnje zaštitnih ploča sa čeličnim trnovima koji se u zemlju utiskuju specijalnim hidrauličnim vibracionim alatima.

Kompanija "ŠUŠA" za svoj razvoj može da zahvali izuzetnoj profesionalnosti, iskustvu i zalaganju svakog od zaposlenih radnika i stručnjaka koji su temelj uspeha. Uz primenu zaštite ljudi i mašina i najnovije tehnologije i stalnom usavršavanju u građevinskom biznisu "ŠUŠA" ostaje lider u poslu rušenja i reciklaže, bilo o kom tržištu da se radi!

Oni Vam vraćaju prirodu!

www.susa.co.yu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE