NavMenu

U Dubaiju predstavljen Master plan "Beograda na vodi" - Za "Kulu Beograd" u užem izboru četiri idejna rešenja, za tržni centar dva

Izvor: B92 Nedelja, 02.03.2014. 18:03
Komentari
Podeli
Master plan izgradnje projekta "Beograd na vodi" predstavljen je u nedelju (2. marta 2014. godine) u Dubaiju. Osim toga, predstavljena su i idejna rešenja za "Kulu Beograd" ("Belgrade Tower") i tržni centar.

Prezentaciju je vodio Muhamed Alabar, direktor novoosnovane kompanije "Eagle hills" koja je investitor projekta. Predstavljanju Master plana prisustvovao je i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Firma "Eagle Hills", koja će graditi "Beograd na vodi", raspisala je konkurs za arhitektonska rešenja za dva objekta - "Kulu Beograd" i tržni centar, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije. Na konkursu su učestvovale najpoznatije firme u svetu, među kojima i američki studio SOM koji je autor najviše zgrade na svetu - Burž Kalifa u Dubaiju.

Ukupna površina "Beograda na vodi", uključujući stambeni i poslovni prostor, iznosiće 1.850.000 metara kvadratnih. Dužina bulevara iznosiće 1,8 km, a širina 40 metara. Gradiće se u tri velike faze, a prva će biti u pet etapa.

Velike svetske kompanije već su dostavile osam predloga za "Kulu Beograd", od kojih su četiri ušla u uži krug, dok su za tržni centar u uži izbor ušle dve ponude.

(Detalj sa prezentacije u Dubaiju) Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je nakon sastanka, obraćajući se novinarima, rekao da će u izgradnju projekta "Beograd na vodi" biti uključene firme i arhitekte iz Beograda i da će oko 20.000 ljudi biti zaposleno.

- Beograd će postati regionalni centar. Bićemo zemlja koja privlači najveći broj turista i investitora u regionu - istakao je Vučić.

- Jedan od najznačajnijih objekata "Beograda na vodi", "Kula Beograd", biće završena do 2017. godine - izjavio je Muhamed Alabar, posle prezentacije projekta u Dubaiju.

- Ovaj projekat biće ponos cele Srbije - poručio je on.

Potpredsednik Vučić je istakao da je potrebna politička i ekonomska stabilnost neophodna za privlačenje stranih investicija i da je Srbija zemlja u kojoj su ti uslovi ispunjeni.


- Ovaj projekat znači novo rođenje Srbije - istakao je Vučić.

(Detalj sa prezentacije u Dubaiju) Svetska premijera projekta "Beograd na vodi" dogodiće se 11. marta u Kanu, na najvećem sajmu nekretnina na svetu.

"Železnice Srbije" najavile su da će 12. marta početi čišćenje terena, koje će, između ostalog, omogućiti početak izgradnje "Beograda na vodi".

I GRAĐANI ĆE BIRATI IZGLED KULE?

- Raduje me što su se velike svetske arhitektonske kuće uključile u projektovanje. Mi smo se najviše zadržali oko rešenja "Kule". Videćemo da kasnije možda i građani odlučuju kako bi ona trebalo da izgleda, smislićemo način kako da to izvedemo - kazao je Aleksandar Vučić u izjavi za RTS.

On je dodao kako želi da se ceo postupak ubrza.

- Očekujemo da ćemo u narednih mesec dana formirati zajedničko preduzeće grada i republike - "Beograd na vodi" - kazao je Vučić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.