NavMenu

Novi Beograd sa hotelima sa tri zvezdice, tržnim centrima i poslovnim prostorom od 93.000 m2 - Pogledajte šta je predviđeno u komercijalnom kompleksu u Bloku 42?

Izvor: eKapija Utorak, 25.02.2014. 15:33
Komentari
Podeli

Da li smo normalni što nam u centar grada pristižu autobusi iz cele zemlje i inostranstva, što je priobalje reka neuređeno, što se jedan od najstarijih delova prestonice urušava pod teretnim saobraćajem? Projekat koji je izazvao mnogobrojne kontroverze "Beograd na vodi" počinje da se realizuje, bar kada je reč o raspisivanju konkursa. Kako su rekli u "Železnicama Srbije" velika je navala na tender za rekonstrukciju "Prokopa", a juče je raspisan konkurs za idejno rešenje autobuske i železničke stanice i poslovnog kompleksa u Bloku 42 u Novom Beogradu.

Cilj konkursa je da se kroz javnu anketu dobiju najkvalitetnija urbanističko-arhitektonska rešenja za novi saobraćajni terminal u centralnoj zoni Novog Beograda, i da se kroz izradu plana detaljne regulacije stvore uslovi za izmeštanje postojeće autobuske stanice i izgradnju nove, a zatim uređenja i izgradnje železničke stanice Novi Beograd, kao i poslovno-komercijalnih sadržaja u bloku.

Železnička infrastruktura i stanica Beograd u Savskom amfitetaru predviđeni su za izmeštanje u generalnim planovima već šezdeset godina, a pruga po obodu centra grada i duž Save u važećim strateškim planovima razvoja grada planirana je sa redukovanim kapacitetima, pre svega u funkciji putničkog saobraćaja i turizma.

(Foto: Ivana Vuksa)

Kako je prošle nedelje naveo predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali, nakon prve fazi "Beograda na vodi", koja obuhvata izgradnju kule, tržnog centra i još dve zgrade, upravo će druga faza obuhvatiti završetak železničke stanice "Prokop", završtak ranžirne stanice Zemun i izmeštanje međugradske autobuske stanice.

Mali je najvio da bi do polovine 2015. godine biti pripremljena dokumentacija za izmeštanje Beogradske autobuske stanice (BAS) na novu lokaciju kod Otvorenog tržnog centra u Novom Beogradu, dok se još traži mesto na koje će se preseliti popularni buvljak.

Poslovna zona - Blok 42

Lokacija Blok 42 se delimično nalazi u gradskoj potcelini "Novobeogradski blokovi" koji kao deo Novog Beograda predstavlja posebnu funkcionalnu celinu. Definisana je ulicama Đorđa Stanojevića, Jurija Gagarina, Proleterske solidarnosti i Bulevara Milutina Milankovića. Trasa železničke pruge fizički deli lokaciju na dva dela.

Na Ulicu Jurija Gagarina se, preko širokih pojaseva namenjenih za centralne sadržaje, naslanjaju veliki stambeni blokovi. U široj zoni ulice Jurija Gagarina i Bulevara Milutina Milankovića još postoje privredne i komunalne zone u kojima nije uspostavljena nova regulacija, a blokovi koji su predmet konkursa, u blizini železničke stanice Novi Beograd, samo su delimično izgrađeni. Oni su ujedno i najveći razvojni potencijal celine i imaju širi gradski značaj.

U tom bloku je predviđen komercijalno poslovni kompleks koji može biti funkcionalno vezan ili potpuno odvojen od zgrade autobuske i železničke stanice Novi Beograd.

Kompleks može biti organizovan u jednom ili više objekata, ukupne maksimalne površine do 180.000 m2 zajedno sa staničnom zgradom. U slučaju da se predvidi kompleks sa kulom, neophodno je formirati gabarit u skladu sa uslovima Studije visokih objekata Beograda urađenoj 2011. Tim dokumentom, Bulevar Milutina Milankovića prepoznat je kao nova, komercijalna osa Novog Beograda uz koji je dopuštena izgradnja objekata visine do 100 m dok je u Bloku 42 jedina beogradska lokacija sa uslovno dopuštenom visinom do 150 m.

Na ovom prostoru predviđeno je da deo komercijalno-poslovnog kompleksa bude tržni centar 30.000 m2 i isto toliko hotelskog prostora kategorije sa 3 zvezdice. Takođe, za ovaj deo Novog Beograda je predviđeno najviše oko 6.000 kvadrata supermarketa. Poslovni prostor uključujući i poslovne apartmane bi trebalo da zauzima oko 93.000 m2.

Te vrednosti su orjentaciono date arhitektama, a oni bi trebalo da predlože odgovarajuću komplementarnu formu u odnosu na zgradu autobuske i železničke stanice, i iz nje predlože odgovarajući sadržaj i kapacitete.

Poznato je da prostor u Bloku 42 ima povoljne hidrogeološke karakteristike tako da je moguće koristiti podzemne vode kao obnovljivi energetski izvor za potrebe grejanja budućih objekata.

Pogledajte šta bi sve trebalo da sadrži železnička i autobuska stanica u našem tekstu pod naslovom "Na autobuskoj i železničkoj stanici Novi Beograd po 2.500 putnika na sat - Šta donosi premeštanje saobraćajnih terminala iz centra grada?"


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.