NavMenu

(AG Magazin) Pećinci - Poslovni inkubator na 24. kilometru od prestonice

Izvor: AG Magazin (pretplata www.agmagazin.co.yu/porudzbenica.htm) Četvrtak, 04.01.2007. 11:32
Komentari
Podeli

Pećinci – nova industrijska zona


Poslovni inkubator na 24. kilometru od prestonice


Do pre nekoliko godina opština Pećinci bila je samo jedna u nizu naselja u Donjem Sremu u neposrednoj blizini reke Save, doduše od prostorno većih u Vojvodini. Aktuelizacijom tema oko Koridora X, kao i konkretnim infrastrukturnim radovima na toj deonici, uočen je povoljan geografski i saobraćajni položaj. Smeštena na 24. kilometru autoputa od Beograda ka Zagrebu i deset kilometara od međunarodnog aerodroma, teritorija opštine Pećinci se nalazi na prostoru i komunikaciji sa tržištem od nekoliko miliona ljudi. Okružena je sa svih strana gradskim naseljima - Beogradom, Novim Sadom, Rumom, Starom Pazovom, Sremskom Mitrovicom, Šapcem.
Uzimajući sve ovo u obzir, opštinska teritorija predstavlja izuzetno primamljiv prostor za investitore. Izgradnjom obilaznice oko Pećinaca, otvara se mogućnost stvaranja nove industrijske radne zone, kako u Pećincima, tako i u Obrežu, Ašanji, Prhovu i Deču.


Multinacionalna kompanija ITM Group koja ima predstavništva u Beču, Moskvi, Londonu, Skoplju, Banja Luci i godišnji promet od oko 150 miliona dolara, odlučila je pre nekoliko godina da svoj najveći distributivni centar izgradi u Šimanovcima. Izgrađen je prvi objekat a drugi objekat tog centra će biti dovršen do kraja ove godine.

Krajem oktobra i Doncafe Group je položila kamen temeljac za izgradnju nove fabrike u Šimanovcima. Nova Doncafe fabrika će biti najsavremenija fabrika ove vrste u jugoistočnoj Evropi. U ovu greenfield investiciju planirano je da bude uloženo više od 10 miliona evra.


ITM i Doncafe nisu jedine koje su odlučile da iskoriste teritorijalne pogodnosti opštine Pećinci i kooperativnost uprave i da postave svoje objekte tamo. Prema podacima sa 38. Međunarodnog sajma preduzetništva u Celju u Sloveniji, opština Pećinci je na prvom mestu u Srbiji po ulaganjima po glavi stanovnika, a među prvim opštinama po investicijama koje su realizovale slovenačke kompanije.


Dugačak spisak kompanija


Sedište u Pećincima već su izgradili i uspešno posluju JUB, Chemical Agrosava, Termomont, Štamparija Modriani, Proizvodnja liftova Kleemann, Proizvodnja obuće Pollino i Miloteks. U ovoj radnoj zoni svoje pogone grade Trimo, Doncafe, Filmski grad Pink, Albon, Lož, Perutnina Ptuj, Fornetti, Grand Prom, Štark, Doming, Lager maks, MGM, Momo trade, Slovkom, a u planu je i izgradnja naučno-istraživackog centra Selak.

Opština je za relativno kratko vreme uspela da obezbedi kvalitetnu urbanističko-plansku uređenost radnih zona, privuče zavidan kapital, obezbedi stručno - administrativni rad kao podršku investitorima i da unapredi promotivne veštine i marketing lokacije. Idejno su već u pripremi drugi planski dokumenti za ulaganja u ostale resurse - poljoprivredu, privatni agro-biznis, malo i srednje preduzetništvo i turističke potencijale, posebno Obedsku baru, specijalni rezervat prirode koji je pravi biser netaknute prirode na domak Beograda.


Opština Pećinci je kao mlada i relativno mala sredina u veoma kratkom roku postala uspešno područje dobre investicione klime, sa vizijom razvoja. Osvojen je rejting opštine u kojoj je postignut najviši stepen investicija po glavi stanovnika u Srbiji. U vreme visoke konkurencije drugih regiona, uspeli smo da sagledamo svoje prednosti i nametnemo se autentičnom vizijom razvoja. I veoma logična budućnost razvoja metropolitena Beograda, ukazuje na potrebu širenja poslovne sfere na njegovu najbližu periferiju. Opština Pećinci je tu svakako najkonkurentnija destinacija urbanog zadovoljenja i novog poslovnog inkubatora prestonice – rekao je dr. Nikola Pavković, predsednik opštine.


Radna zona Šimanovci


Ako je opština Pećinci inkubator posla, Šimanovci se mogu okarakterisati kao radna zona, odnosno kao centar investicija, za sada. Svi podaci i karakteristike prostora ove zone dostupni su javnosti.

Radna zona u Šimanovcima obuhvata površinu od oko 160 ha i načelno je podeljena na severnu i južnu radnu zonu. Između dela naselja namenjenog stanovanju i auto-puta na severu je severna radna zona, dok je južna na prostoru od Krnješevačke ulice do granice sa opštinom Stara Pazova na istoku i do Beograda na zapadu.


I severna i južna zona namenjene su za izgradnju objekata za proizvodnju, preradu, skladištenje raznih namena i tehnologija. U radnoj zoni neće moći da budu zastupljene delatnosti koje zagađuju životnu sredinu, proizvode prekomernu buku i koje koriste radioaktivne i druge štetne materije.


Opštinska uprava na ovom prostoru priželjkuje radne komplekse sa površinama od 10 i više hektara, iskorišćenosti do 30% i koeficijentom izgrađenosti 1,0 max, gde mogu da budu izgrađeni svi objekti u funkciji tehnološkog postupka - glavni poslovni objekat i prateći objekti - skladišta, magacini, ostave, parkinzi i slično. U radnoj zoni moguća je izgradnja i objekata za tercijarne delatnosti i objekata za malu privredu. U ovom slučaju građevinske parcele imaju minimalne parametre: minimalne širine 25 metara, površine do 3.000 kvadrata, iskorišćenosti do 70% i koeficijentom od 1,5 max.


Određeno je da proizvodni i pomoćni objekti mogu da budu prizemne građevine, dok poslovni objekti mogu da imaju maksimalnu spratnost P+Pk ili P+S, gde bi visina zavisila od tehnološkog postupka, funkcionalnosti, opreme i slično. Svi objekti moraće da imaju zaštitu od seizmičkih uticaja na 6 stepeni Merkalijeve skale, moraju biti projektovani za konkretne namene, izvedeni od trajnih i kvalitetnih materijala (moguća je primena montažnih objekata), a za objekte većih dimenzija i složenije namene obavezno je ispitivanje nosivosti tla.


Svaka građevinska parcela moraće da ima pristup na javni put neposredno ili posredno preko druge parcele na osnovu ugovora o službenosti prolaza, a svi objekti će biti priključeni na infrastrukturu koja postoji: vodovod, fekalnu kanalizaciju (kada se za to stvore uslovi, a do tada na vlastite vodonepropusne septičke jame), na elektromrežu, a priključenje na TT mrežu i buduću gasnu mrežu po želji investitora.


Osim radne zone, na rubovima naselja (zapadno prema Prhovu, južno prema Deču, jugozapadno prema Sremskim Mihaljevcima), predviđene su i radne zone sa porodičnim stanovanjem, čija je ukupna površina oko 91ha. Optimalno najpovoljniji parametri za građevinske parcele u ovim zonama za tercijarne delatnosti i malu privredu su minimalne širine 24 metara, površine 3.000 kvadrata, iskorišćenosti 70% i koeficijentom 1,5 max., a za uslužne delatnosti površine 2.000 metara kvadratnih, iskorišćenosti 70% i koeficijentom 1,5 max.



“Pametno“ skladište


Prvo „pametno” visokoregalno selektivno skladište kompanije ITM Group izgrađeno je za sada na više od 7.000 kvadrata, a do Nove godine trebalo bi da bude dovršen i drugi deo logističkog centra koji će imati dodatnih 4.500 kvadrata. Vrednost ove investicije je 2.800.000 evra, a skladišta će biti spojena zatvorenom pasarelom u kojoj će, između ostalog, biti mesta i za kancelarije. U neposrednoj blizini su smešteni servisi, restoran i bazna stanica. Uz deo za standardizovano skladištenje, slično onom u izgrađenom skladištu, u novom će biti mesta i za deo sa termokontrolisanim skladištenjem, a mesta će biti i za razne opasne materije.


Na 3,2 hektara ukupne površine parcele (trećina je rezervisana za zelenilo), ITM će u Šimanovcima dobiti mogućnost da skladišti oko 11.000 euro-paleta (dimenzija 120 sa 80 santimetara). One će, za razliku od običnih skladišta, biti lako dostupne, jer čitavim sistemom od 120 zaposlenih i flotom viljuškara, rukovodiće kompjuteri.


Živko Marković, predsednik Skupštine opštine,
i Nikola Pavković, predsednik opštine Pećinci


Tehnologija za kafu

Doncafe fabrika u Šimanovcima biće opremljena najsavremenijom tehnološkom opremom za preradu kafe sa prerađivačkim kapacitetom preko 18.000 tona godišnje, koji će u sledećim fazama narasti do impresivnih 30.000t. U sklopu fabrike biće izgrađen distributivni centar koji će, osim naše zemlje, snabdevati i zemlje zapadnog i istočnog Balkana.


Fabrika će biti specifična po tome što će biti otvorena za posetioce koji će kroz staklenu pasarelu moći da vide kompletan proces prerade kafe a u sali za projekcije, koja će se nalaziti u sklopu muzeja, moći će da saznaju sve o uzgoju, vrstama kafe, načinu prerade i zemljama porekla. Svi posetioci će moći da trenutke predaha provedu u salonu za degustaciju kafe i da se snabdeju Doncafe proizvodima u ekskluzivnom prodajnom prostoru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.