NavMenu

Privrednici zainteresovani da pomognu uređenje Čačka - Pogledajte predloge mladih arhitekata za ulepšavanje trgova i raskrsnica (FOTO)

Izvor: eKapija Nedelja, 16.02.2014. 23:31
Komentari
Podeli
Vreteno u centru kružnog toka u Preljini, Rade MutapovićVreteno u centru kružnog toka u Preljini, Rade Mutapović
Mladi čačanski slikari i arhitekte predložili su ideje za uređenje nekoliko javnih površina u tom gradu, a njihovi projekti izloženi su u decembru prošle godine u galeriji "Nadežda Petrović", u okviru izložbe "Mladi urbana vizija 2013".

Mlade čačanske arhitekte Miloš Pajević i Ivana Nikolić, inženjerka pejzažne arhitekture Olga Eresenkov, vajar Rade Mutapović i slikari Maja Zorić i Stefan Marjanović predstavili su tada svoja rešenja za uređenje kružnih tokova u gradu i u Preljini, pasaža kod "Mone", platoa ispred tržnog centra "Partizanka"...

Izložba je u četvrtak uveče (13. februara 2014. godine) zatvorena, a tim povodom JP "Gradac" organizovalo je sastanak sa čačanskim privrednicima, koji su dobili priliku da se upoznaju sa predlozima mladih autora.

Galeriju "Nadežda Petrović" sinoć su tako posetili čelnici gradske uprave, kao i mnogobrojni predstavnici kako velikih tako i malih čačanskih preduzeća, kaže za "eKapiju" direktorka galerije Milica Petronijević.

- Prijem je protekao sjajno. Naši privrednici su, kao i uvek, pokazali spremnost da podrže dobre i korisne ideje – kazala nam je Petronijević.

Stefan Marjanović osmislio je mural za pasaž koji je projektovala Ivana NikolićStefan Marjanović osmislio je mural za pasaž koji je projektovala Ivana Nikolić
- Postoji inicijativa i da se cela priča unapredi i podigne na još ozbiljniji nivo, te da se neka od rešenja i realizuju – dodaje naša sagovornica.

Autori su predstavili jedinstvenu urbanu viziju Čačka. Maja Zorić predstavila se muralom na zgradi uz gradski trg, a Olga Eresenkov rešenjima za plato ispred tržnog centra "Partizanka" i pasažom između ulica Kuželjeve i Bogićevićeve. Stefan Marjanović izradio je mural za arhitektonsko rešenje jednog pasaža koje je dala Ivana Nikolić, a ona je pored toga predložila i novi lik platoa ispred robne kuće "Stjenik". Miloš Pajević oblikovao je nekoliko prolaza u centru. Vajar Rade Mutapović dao je idejno rešenje za kružnu raskrsnicu u selu Preljini, sedam kilometara od grada.

Inale, u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" izložbe čačanskih studenata i postdiplomaca akademija umetnosti organizuje se svake tri godine još od davne 1970. godine. Cilj je da se doprinese razvoju urbane vizije mladih stvaralaca za uređenje i oplemenjivanje gradskog prostora.

Fotogalerija
Urbana vizija mladih - Ideje za ulepšavanje Čačka
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.